След няколко издания преобладаващо в интернет заради пандемията, дефилетата се завръщат на Лондонската седмица на модата заедно с надеждите за съживяване на сектора.

Повечето ограничения, свързани с новия коронавирус, във Великобритания бяха отменени.

В програмата на събитието, което ще обхване следващите пет дена, са 28 дефилета. Сред тях са на отдавна утвърдени дизайнери като на британеца Едуард Кръчли, сръбкинята Роксанда, или на ирландката Симон Роша, чиято марка е на десет години. Сред новите таланти е албанката Ненси Дояка, която ще представи първата си колекция.

Има обаче две видими отсъствия - в програмата не е нито модна къща "Burberry ", нито Виктория Бекъм.

Миналата година "Бърбъри" предизвика сензация с шоу насред гора, заснето като пърформънс и излъчено пряко в Twitch (Туич) - стрийминг платформа за популяризиране на видео игри.

Снимка: Getty Images

Докато някои дизайнери се връщат към дефилетата на живо, други представят колекциите си само при заявка, като Емилия Уикстед или Моли Годард, или под формата на видео записи на платформата на Седмицата на модата, лансирана през юни 2020 г. заради епидемиологичната обстановка.

Лондонската седмица на модата е след нюйоркската и преди миланската, припомня БТА. Тя е посветена на колекциите пролет/лято 2022 и от няколко издания е полово неутрална.

Общо ще бъдат представени 131 марки.

През февруари Лондонската седмица на модата беше 100 процента виртуална.