Сюжетът на „Отдалеч” е посветен на мъж на средна възраст, привлечен от млади момчета. Той не дава израз на желанията си, докато не среща тинейджър от улична банда, в когото се влюбва.

Вижте снимки от церемонията >>

Най-красивите тоалети от Фестивала >>

Заключителната церемония на 72-рия Кинофестивал бе снощи в Двореца на киното на остров Лидо. Италианката Валерия Голино, позната от "Смотаняци" и "Рейнман", и французинът Фабрис Лукини бяха отличени с актьорските Купи "Волпи" за ролите им във филмите "Заради теб" на Джузепе Гаудино и "Хермелинът" на Кристиан Венсан, съобщи БТА. Ейбрахам Атах от Гана беше обявен за най-добър млад актьор.

"Сребърен лъв" за най-добър режисьор получи аржентинецът Пабло Траперо за "Кланът" - криминален филм, базиран на истинската история на семейството похитители Пучио от Буенос Айрес.

Голямата награда на журито бе присъдена на анимационния филм на Чарли Кауфман и Дюк Джонсън "Аномализа", а наградата за най-добър сценарий взе "Хермелинът" на Кристиан Венсан. Специалната награда на журито на основния конкурс бе за турския филм "Безумие" на режисьора Емина Елпер.

Отличието на Международната федерация на кинокритиците FIPRESCI беше присъдено на филма на италианския кинорежисьор Марко Белокио "Кръв от моята кръв". Федерацията на европейските критици и критиците от Средиземноморския регион удостои с наградата си за най-добър европейски филм лентата "Франкофония" на руския кинорежисьор Александър Сокуров. Наградата за най-добър филм интернет критиците връчиха на лентата на израелеца Амос Гитай "Рабин. Последният ден" за израелския премиер Ицхак Рабин.

Общо 21 филма се бориха за престижните награди.