В Индия измислиха как жените да заблудят мозъка си и да отслабнат по-лесно. "Малките чинии не помагат да ядете по-малки порции, тайната е в цвета на чинията, в която ядете", обясни готвачът Махан Парвати.

Ако чинията е в бледа тоналност като бяло или кремаво, жената съсредоточава цялото си внимание върху храната. Готвачът сам направил експеримент с посетителите в ресторанта му в град Дехрадун. Той предложил на редовните си клиенти да опитат някои ястия, сервирани в различни по цвят чинии. Готвачът открил, че хората поглъщат по-малко храна, ако тя е сервирана в червена чиния. Същият ефект има и розовата или такава в цвят малина или ягода. Това са тонове, които стимулират психиката.

При жените цветовите асоциации са много важни. Те свързват нюансите на червеното с жизненост и добро настроение. Според психолозите това е цветът, който лекува депресия и помага да почувствате по-силно вкусът на храната.