Рационално, пълноценно и най-вече редовно – това е златното тройно правило на доброто хранене. По празниците обаче всички норми тотално се нарушават. Задръжките падат, яде се от всичко и по много. Често се злоупотребява с най-вредните храни - тлъсти меса и сладкиши. Разбира се, няма да е фатално, ако една вечер преядете - казват диетолозите, на следващия ден обаче е задължително да осигурите почивка на организма си.

Д-р Мария Далемска – гастроентеролог и диетолог, казва пред БНТ1: "След прехранване по празниците можем да бъдем на така наречения разтоварителен режим, като да преобладават в храненето предимно зеленчуците, а месото да звучи като десерт. 150-200 грама месо на ден, което да не е тлъсто. Като най-лесно смилаемо това е рибата без кожата, телешко и пилешко месо”

Всичко това не важи, ако сте спазвали Коледните пости. Преди да включите месото отново в менюто си тряба внимателно да се захраните.