"Аз мисля, че ще е кощунство в условията на икономическа криза, когато се мъчим да осигурим лечение на нуждаещите се, включително и деца, да тръгнем да плащаме за лечение на дама, която искала да се направи на такава, каквато не е направила природата".

Така министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов отговори на въпроса дали жените с импланти могат да разчитат на евентуално заплащане от НЗОК на процедурата по тяхното отстраняване или смяна.

Както е известно, в последните дни на декември Европа беше обхваната от паника поради нарастващия брой на съобщения за силиконови импланти, които се пукат, предизвикват рак или други заболявания.

Френският министър на здравеопазването призова жените с импланти да ги отстранят, но това „не било спешно”. Той обяви, че отстраняването на всеки имплант ще бъде платено от публични фондове, но нов имплант ще бъде платен като част от реконструктивна хирургия само в случаите на рак на гърдата. Жените, които не искат да се разделят с имплантите си, ще бъдат проследявани безплатно в продължение на 6 месеца. 250 жени във Великобритания се готвят да съдят производителя на дефектните продукти, съобщи BBC.

Д-р Павлина Михайлова