Същият съвет дадоха и от Агенцията по контрол на лекарствата и медицински изделия на Великобритания (MHRA) на 40 000-те британки с импланти на PIP.
Предполага се, че българките, „носителки” на злополучните френски импланти, са около 1500. Те са им били сложени преди юни 2010 г., когато изделията на тази фирма са били официално забранени и изнесени от страната ни.

"Ако имахме национален регистър, щяхме да знаем точния брой на жените, да проследим здравословното им състояние, марката на импланта, датата на поставянето и името на хирургът, извършил тази непроста операция", каза д-р Страхил Ефремов – член на управителния съвет на БАПРЕХ. Но подобен регистър имала засега само една европейска държава – Дания. Той обеща да обсъди въпроса за създаването на такъв регистър с министерството на здравеопазването още през януари следващата година.

"Ситуацията с проследяването на жените с импланти се затруднява още и от факта, че обикновено те искат името им да остане в тайна. Да не говорим за това, че има хирурзи, които извършват тази интервенция, без да притежават необходимите квалификации", каза  доц. Димитър Евстатиев – председател на асоциацията и национален консултант по пластична хирургия. Той обясни, че те не били членове на асоциацията и нямало как да бъдат контролирани от нея.

Доц. Евстатиев посъветва жените да се консултират с двама-трима специалисти, преди да се подложат на операцията и да се уверят, че не попадат в ръцете на „каубои без специалност”.

Жените с импланти по немедицински показания у нас са поне 10 000, но никой не се ангажира с точния им брой, стана ясно на пресконференцията. "Все пак, ако не желаете да сте между тези, на които може да им се наложи да си сложат имплант по медицински показания, трябва поне веднъж годишно да изследвате гърдите си", посъветва накрая доц. Евстатиев.

Д-р Павлина Михайлова
ИЗБРАНО