Журналистката Ана Маги и инструкторката по йога Шарлот Уотс са авторки на книгата The De-Stress Diet, в която описват своя опит в храненето и съветват как да се храним така, че да се поддържаме в добър външен вид и намалим стреса, пишат от profit.bg. Двете са изготвили списък с 10-те храни, които намаляват стреса:

Целина

Освен, че е нискокалорична, целината намалява кръвното налягане и повишава нивата на серотонин, който спомага за добър сън и намалява стреса.

Чесън

Чесънът се използва от хиляди години като силно антибактериално и антивирусно средство, той съдържа много антиоксиданти, подсилва имунната система.

Зеленчуци от типа на зелето

Тук влизат зеле, броколи, цветно зеле и др. подобни. Те са нискокалорични и съдържат много полезни съставки.

Сладник

По принцип растението се използва като лекарство за кашлица, но то също така намалява стреса.

Риба

Риби като скумрия, аншоа, сьомга, пъстърва и сардини са богати на омега 3 киселини, които подпомагат функциите на мозъка, сърцето и способността ни да се справяме със стреса. Рибите, богати на мазнини, също съдържат много витамин Б, цинк и магнезий.

Лайка

Чай от лайка помага срещу безсъние, тревожност и проблеми със стомаха. Използваните торбички от чая могат да слагат под очите за борба с торбичките там.

Шоколад

Преди европейците да добавят захар към шоколада, горчивото какао се славело като полезно за здравето сред ацтеките. Учените казват, че 40 грама черен шоколад на ден е полезен за нас, като намалява стреса и увеличава отделянето на „химичните елементи на щастието“ като ендорфините.

Ядки

Те са пълни с витамин Б, цинк, магнезий, омега мазнини и други хранителни съставки. Те потискат апетита, балансират кръвната захар, подпомагат метаболизма и намаляват апетита за сладки.

Зехтин

Зехтинът е важна част от Средиземноморската диета. Помага срещу дехидратация и възпаление.

Боровинки и малини


Те са богати на антиоксиданти и подобряват циркулацията на кръвта, работата на мозъка и предотвратяват стареенето.