Той се прилага в университетската болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев”, която участва в програма за клинични проучвания, съобщи Давид Дел Бурго – директор „Маркетинг и бизнес развитие” на френската компания Theraclion, производител на апаратурата.

Методът съществува от десетина години и е внедрен в много клиники по цял свят, като с него са третирани над 100 000 пациенти по повод доброкачествени тумори на паращитовидната жлеза, матката, млечната жлеза, ракови образувания на простатата и млечната жлеза, каза на пресконференция доц. д-р Русанка Ковачева. В България от май 2011 г. досега  на това лечение са се подложили четири жени. Шест месеца след лечението на първите две пациентки е установено, че туморът е намалил размерите си средно с 64%.

Лечението включва един сеанс в рамките на 30-40 минути в зависимост от големината на фиброаденома, без да се налага хоспитализиране на пациентката. Принципът на действие е загряване на образуванието до 85 градуса чрез  фокусирано, високоинтензивно ултразвуково лъчение (подобно на слънчевата светлина, минаваща през лупа). В резултат неговите клетки се трансформират в неактивна, фиброзна тъкан. Фиброаденомът е най-често срещаният доброкачествен тумор на гърдата и засяга предимно младите жени.