Не само наденичката е вредна според специалистите от института "Каролинска" в Стокхолм, а и всяко обработено месо.

Ракът на панкреаса често е наричан "тихия убиец", защото в ранните си стадии не поражда никакви симптоми. Или когато са констатирани, те са доста заблуждаващи - болки в гърба, загуба на тегло и на апетит, пишат от tialoto.bg. Това е една от най-смъртоносните болести и обикновен се хваща от лекарите прекалено късно.

Шведските учени са изключително разтревожени от последните си проучвания, тъй като бързата храна (т.нар. фастфууд) е превзела почти целия свят и стотици хиляди хора са придобили вредния навик да залъгват глада с подобни продукти. 50 гр. обработено месо дневно води до 20-процентно увеличение на риска от инфаркт. Това е равностойно на няколко резенчета шунка или салам, на един хот дог, на една наденичка или на две резенчета бекон. При консумация на 100 грама на ден, или един малък бургер, се увеличава рискът от фаталното заболяване с 38 процента, а на 150 грама - с 57 на сто!

Важно е да се отбележи, че тези стойности са изчислени за непушачите. Пушачите са изложени на 74% по-висок риск от хващане на болестта.