Използвайки позитронна емисионна томография, изследователи от Калифорнийския университет показват, че се отделят ендорфини в два региона на мозъка - нуклеус акумбенс и орбитофронталната мозъчна кора, в отговор на употребата на алкохол, пишат от puls.bg. При всички участници този процес е довел до по-голямо чувство на удоволствие.
 
Това се предполага още от приблизително 30 години, на базата на тестове с животни, но процесът се наблюдава за първи път при хора, обяснява ръководителят на изследването неврологът проф. Дженифър Мичъл.
 
Учените обаче правят важно уточнение. Докато ниските до умерени дози алкохол спомагат освобождаването на хормони, които подобряват настроението и удоволствието, то високите дози имат по-скоро обратен ефект и може да стимулират други системи в мозъка, което да доведе до тревожност и депресия.