Зеленият чай предотвратява началото на корозионните процеси. Също така е полезен срещу лош дъх, показват данни от изследването.
 
Според експертите ползите се дължат на високото съдържание на полифеноли в чая.
 
Има все повече доказателства, сочещи полезната роля на зеления чай и полифенолите за поддържането на оралното здраве, твърдят изследователите. Полифенолите елиминират киселината, отделяна от дейността на бактериите, която е причина за образуването на микроскопични кухини по зъба и от там на кариеси.
 
Полифенолите в зеления чай благоприятстват премахването на лошия дъх, като деактивират серните съединения в устата от дейността на бактериите.
 
Напитката дори може да помогне за намаляване на риска от развитие на рак на устата сред пушачи, казват изследователите.
 
Известно е, че химикали в цигарите предизвикват оксидативен стрес и възпаление в устата, което може да доведе до увреждане на клетките и развитие на рак. Според специалистите антиоксидантите в зеления чай помагат за предотвратяването на този процес.
 
Други проучвания показват, че полифенолите в напитката са полезни за предпазването на организма от вируси и грип.