Канабисът вреди на дихателните пътища повече от тютюна, тъй като съдържа два пъти повече канцерогени в сравнение с обикновените цигари. Начинът на пушене на трева също увеличава риска от рак, пишат от БГНЕС. Филтърът, с който се пуши джойнт, увеличава размера на вдишвания дим.

Пушачите на марихуана имат пет пъти повече въглероден диоксид в кръвта от пушачите на тютюн, обясни ръководителят на екипа Ричард Бийзли от Медицинския институт за изследвания на Нова Зеландия.

Проучване от 2009 година пък твърди, че активна съставка в марихуаната ограничава растежа на туморите. Испански изследователи установиха, че приемането на съставката ТНС от мишки, засегнати от рак, ограничава растежа на туморите и унищожава клетки в рамките на процес, наречен автофагия.

Тези резултати се добавят към противоречивите данни за ефекта от марихуаната върху човешкото здраве. Предишни изследвания показаха, че тя може да увеличи риска от инфаркт и инсулт за хората. При други проучвания пък бе открита полза от употребата на марихуана, като например забавяне на развитието на болестта на Алцхаймер.