1. Глаукома

Влошаването на зрителния нерв е процес, който не можем да почувстваме. Той често е свързан с повишено напрежение в очите, което може да доведе до състояние, наречено глаукома.

Възможно е да не се появят никакви симптоми, докато не се загуби централното зрение, след постепенна загуба на периферното. Редовните очни прегледи са от решаващо значение за ранното откриване на състоянието.

Рискови групи са хората над 60-годишна възраст, както и тези, в чието семейство има случаи на страдащи от глаукома. Състоянието е лечимо с помощта на медикаменти или оперативна намеса. Ако не се лекува обаче, то може да доведе до пълна слепота.

Препоръчителни са редовни очни прегледи на 1- 2 години при хората, навършили 40 години.

2. Макулна дегенерация

Състоянието най-често се свързва с възрастовите промени в областта на макулата и заради това е познато като възрастово-зависима макулна дегенерация. То нарушава централното зрение, като затруднява страдащия при шофиране и четене, предупреждават от puls.bg. Симптомите могат да се изразяват в появата на размазани петна или вълнообразни линии, замъгляващи централните образи.

Навременното лечение може да предотврати загубата на зрението. При хората, над 60-годишна възраст, тютюнопушенето, високото кръвно налягане, затлъстяването, както и наличието на възрастово-зависима макулна дегенерация в семейството увеличава риска от развитие на състоянието.

3. Диабетна ретинопатия

Диабет от тип 1 и тип 2 може да доведе до частична загуба на зрението, както и до слепота. Уврежданията се случват в малките кръвоносни съдове в ретината и често могат да бъдат лекувани. Тези процеси протичат без появата на симптоми.

Те се появяват с времето и се изразяват в замъглено виждане, петна, сенки или болка. Заболяването може да бъде тежко.

Хората, които страдат от диабет, се нуждаят от годишни очни прегледи, понякога дори и по-чести, ако са започнали промени в очите. Най-добрата защита е поддържането нивата на кръвната захар под контрол.
 
4. Катаракта

Заболяването е познато още като „старческо перде“ и обикновено се появява при хората на преклонна възраст. С навършването на 80 години около половината от нас ще имат старческо перде или потъмняване на лещата.

Постепенно зрението става мъгливо, затруднява се четенето, шофирането и видимостта през нощта. Рискът от развитие на състоянието се увеличава при диабет, тютюнопушене, продължително излагане на слънчева светлина.

Операция, която заменя замъглените лещи с изкуствени, е много ефективна в тези случаи.