Кампанията, която стартира през юни 2011 г., оказва силно влияние в цяла Европа, особено сред младото население. През последните осем месеца над 160 000 европейци са се регистрирали за иновативния инструмент на кампанията за отказване от тютюнопушенето iCoach (www.exsmokers.eu).

Подкрепата в България е особено силна с повече от 9 000 абонирали се за iCoach, което поставя България на седмо място сред държавите-членки на ЕС. Kампанията подпомага пушачите в България, които са взели решение да спрат да пушат. Според резултатите от едно проучване на „BBSS Gallup International“, обявени през януари от Министерството на здравеопазването на Република България, броят на пушачите в страната е намалял с 3 % през 2011 г. до 39 %. Около 10 % от анкетираните са заявили, че биха искали да спрат да пушат в следващите 2—3 месеца.

Кампанията „Екс пушачите са неудържими“ има за цел да помогне на хората на възраст 25—34 години да откажат цигарите или да продължат да не пушат и да станат „непобедими“ в живота си без цигарен дим. Кампанията отправя позитивно послание, като акцентира изключително върху ползите за екс пушачите: физически, лични и дори финансови ползи, които човек може да получи, когато стане екс пушач.

За да подкрепи разпространението на това послание в цяла Европа, Европейската комисия разработи уникален дигитален инструмент, iCoach, който е безплатен и е достъпен онлайн на всички официални езици на ЕС. Той предлага на хората, които желаят да се откажат от тютюнопушенето, персонализирани съвети, стъпка по стъпка, и практическа подкрепа, както и възможността да споделят своите лични истории и да потърсят мотивация и шанс да проследят напредъка си по пътя към целта да станат непобедими екс пушачи
ИЗБРАНО