Един от най-често срещаните съвети на диетолозите е да ядем, докато се почувстваме сити. Проблемът е, че различните храни имат много различен ефект върху чувството ни за глад и чувството ни са ситост.

Например пилешките гърди, съдържащи около 200 калории, могат да ни заситят, но ако ядем торта, до това чувство ще ни отведат около 500 калории. Ето защо, за да отслабнем, не е достатъчно просто да ядем, докато се почувстваме сити, трябва да подбираме и подходящи храни.

Когато се опитваме да валим килограми, добре е тези храни да са богати на протеини, на фибри и да са нискокалорични.

10 от тези храни, които спокойно можем да похапваме, докато се почувстваме сити, са следните:

Варени картофи

Заради високото им съдържание на въглехидрати, много хора избягват картофите, а не бива.

Картофите са пълни с витамини, фибри и други важни хранителни вещества. Те са богати на устойчиво нишесте, което бързо ни кара да усещаме ситост. А колкото по-рано се почувства сити, толкова по-малко храна ще изядете.

Изследване, което било фокусирано върху това да установи кои са 38-те храни, които засищат най-много, установило, че варените картофи са на първо място в списъка. Но това се отнася само за варените картофи. Пържените, чипсът и други не са препоръчителни при опитите за отслабване.

Яйца

Яйцата също често са погрешно пренебрегвани и считани за причина за проблемите с лошия холестерол. А те всъщност са много богати на важни протеини, повечето от които се съдържат в жълтъка на яйцето. Няколко проучвания доказват, че хората, които закусват с яйца, се чувстват по-сити през целия ден и консумират по-малко калории като цяло.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Овесена каша

Най-доброто време за тази храна е на закуска, разбира се. Овесената каша е богата на бета-глюкан, който помага за храносмилането и усвояването на въглехидратите.

Супи

Супите са много засищаща храна. Ако стартирате всяко хранене със супа, бързо ще намалите калориите при хранене и ще отслабнете по-лесно.

Ябълки

Всички плодове са важна част от пълноценното хранене, но ябълките винаги са предпочитани при отслабване. Те са с високо съдържание на пектин, вода и на фибри, но бедни на калории.

Цитруси

Както ябълките, и цитрусите са богати на пектин, който помага за храносмилането и постигането на ситост. Най-предпочитани за загубата на тегло са портокалите и грейпфрутите.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Риба

Рибата е богата на протеини и омега 3 мастни киселини, което помага за по-бързото и пълноценно засищане с тази храна. Тя може да е дори по-засищаща от други източници на протеин като пилешкото и телешкото месо.

Чисто/ не тлъсто месо

Местото е много богато на протеини и не бива да се изключва от менюто. Консумацията на такова месо намалява цялостния прием на калории за деня и по време на междинните хранения.

Извара

Бедна на калории и богата на протеини, както и на витамин B, калций, фосфор и селен. Чувството за ситост, което изварата осигурява може да се сравни с това от яйцата.

Зеленчуци

С високо съдържание на вода и фибри, зеленчуците могат да ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време. Но при овкусяваното на салатата, когато искате да отслабнете, избягвайте сосовете като дресинг и хапвайте салатата си преди основното ястие. Така ще намалите значително количеството на приетите калории при всяко хранене.