3 есенни супи под 200 калории
Вкусни рецепти за добра форма
В настъпващата хладна есен сгряващата супа винаги е добро решение. Това трио супи не само ще ви стопли, но ще се отрази добре и на фигурата ви.
Независимо дали са гладко пюрирани или с малки парченца - зеленчуковите супи са приятни и полезни във всеки сезон. В по-хладното време топлите супи винаги са предпочитани.
Представяме ви три чудесни и разнообразни супи с есенни зеленчуци за добра форма.
Супа от тиква с къри
Есента е немислима без тиква. Тя е чудесна съставка на супите за отслабване, защото на 100 грама съдържа само 25 калории, а в нея се крият витамин А, B-витамини, калий и желязо, както и засищащи баластни вещества. Тъй като витамин A e мастноразтворим, е хубаво да запържите тиквата в малко олио, преди да продължите с приготвянето.
Необходими съставки за 3 л супа:
2 кг тиква Хокайдо
500 г ябълки (кисели)
лук (според вкуса)
40 г пресен джинджифил
3 с.л. олио
2 с.л. къри
2 л зеленчуков бульон
сол, черен пипер
4 с.л. лимонов сок
Приготвяне:
1. Почистете тиквата, ябълките и лука и ги нарежете на едро. Настържете джинджифила.
2. Загрейте олио в тенджера и сложете подготвените съставки, като добавите кърито.
3. Залейте със зеленчуковия бульон. Варете 30 мин на умерен огън. Пасирайте супата и добавете сол, черен пипер и лимонов сок. Разбъркайте добре.
Ако затворите топлата супа в буркани веднага, може да издържи до 3 месеца.
Супа от червено цвекло
Само с 49 калории на 100 грама червеното цвекло влиза в топ 3 на най-желаните съставки за супи за отслабване. То действа противовъзпалително, санира имунната система и е богато на витамин B, фолиева киселина и желязо. Червеното цвекло трябва да се приготвя с витамин C под формата на лимонов или портокалов сок, тъй като цвеклото съдържа естествени оксалова киселина и нитрати. Витамин C предотвратява превръщането на нитратите в опасните за човека нитрити. Ако добавите и магданоз или кориандър, цветовете в купичката ви ще бъдат невероятни.
Необходими съставки за 4 порции:
лук
1 картоф
2 с.л. олио
800 мл горещ зеленчуков бульон
100 г сметана
3 ч.л. крем от хрян
1 червено цвекло (или 500 г)
1 ч.л. смлян бахар
2 с.л. балсамов оцет
сол
3 щипки копър
Приготвяне:
1. Запържете нарязания на дребно лук до глазиране и прибавете за кратко картофите. Добавете горещ зеленчуков бульон. Оставете да ври на умерен огън за около 25 мин.
2. Междувременно разбъркайте сметаната с хряна и охладете. Нарежете на дребно червеното цвекло. Добавете го заедно с бахара в супата и го оставете да ври 5 минути. Пасирайте супата и овкусете със сол и 2 с.л. балсамов оцет.
3. Сервирайте с хрян с щипка копър.
Можете да обогатите вкусовете с пушено филе от пъстърва или билкови крутони.
Супа от пащърнак
Пащърнакът съдържа перфектната комбинация от въглехидрати, както и пектин. Това помага за плавното покачване и сваляне на кръвната захар в организма, което не позволява да изпитвате вълчи глад. Пащърнакът осигурява по 58 калории на 100 грама, което го прави чудесен продукт за супа за отслабване. По-малките представители на пащърнака са особено нежни и леко сладнят на вкус, докато големите стоят по-твърди и сухи. Етеричните масла, съдържащи се в този бял морков, действат антибактериално.
Необходими съставки за 4 порции:
400 г целина
лук
400 г пащърнак
6 стръка магданоз
1,5 с.л. масло
сол
черен пипер
900 мл зеленчуков бульон
1 ч.л. захар
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. заквасена сметана
Приготвяне:
1. Целината и лукът се обелват и нарязват на шайби. Обелете пащърнака и 200 грама от него нарежете на 2 см дълги и 1/2 дебели клечки и го оставете настрана. Останалият пащърнак нарежете на малки парченца. Нарежете листата на магданоза на дребно.
2. Загрейте тенджерата с 1 супена лъжица масло и запържете пащърнака, целината и лука за 5 минути със сол и черен пипер. Оставете на лек огън за 15-20 минути под капак. Пасирайте.
3. В малък тиган разтопете захар на умерен огън, добавете 1/2 лъжица масло и го оставете да се запени. Добавете пръчките пащърнак, карамелизирайте до златисто кафяво, докато разбърквате и овкусете с оцет.
4. Сервирайте в чиния с пащърнак, магданоз и заквасената сметана.