Една от най-желаните цели на всеки трениращ е да извае добре оформен и стегнат корем. В стремежа си да го постигнат, хората влагат всичките си усилия и цялата си отдаденост в тази посока. Но за съжаление повечето от тях се провалят. Въпросът е защо?

Отговорът е прост: Защото подходът им е грешен!

Има 3 основни правила, с които трябва да си наясно, преди да се заемеш с оформянето на корема:

1. Храненето е по-важно от тренировките.

2. Изгарянето на мазнини е комплексен процес. Не можеш да отслабнеш избирателно само в определена част от тялото.

3. Не е достатъчно да тренираш само и единствено корема.

Повечето хора не успяват именно защото не знаят или пренебрегват тези правила. Но за да не се провалиш и ти, сега ще разгледаме всяко от тях по-подробно...

1. Не подценявай ролята на храната

Каквито и упражнения да правиш, колкото и километри да навиваш на пътеката, каквито и добавки да взимаш - ако не се храниш съобразно целта си - няма да я постигнеш.

Ако искаш да изчистиш корема, значи имаш излишни мазнини. А излишните мазнини се изгарят чрез спазване на калориен дефицит. Ето защо трябва да заложиш не само на качествена храна, но и да си сигурен, че хранителният режим, който спазваш, е с калориен дефицит - това означава да приемаш по-малко калории, отколкото гориш.

Ако това ти звучи сложно и е непозната за теб територия, можеш да потърсиш и помощта на специалист. Аз също предлагам изготвяне на хранителен режим и фитнес програма, съобразени с твоите цели и предпочитания. За тях можеш да научиш повече на сайта Fit with Strahil.

А като читател на Dir.bg получаваш и специален промокод DIR15 за 15% отстъпка от цената, при поръчка на една от моите индивидуални услуги.

2. Не очаквай да отслабнеш само в коремната област

Ежедневно хората ми задават въпроси от типа: "Как да сваля корема?", "Как да отслабна в бедрата"... Зададени по този начин, тези въпроси са неточни. Правилният въпрос би бил: "Как да се храня, за да отслабна?" или "Как да се храня, за да изгоря излишните мазнини?"

Идеята, че може да се постигне отслабване в точно определена част от тялото е грешна и подвеждаща. Тялото е сложно изграден механизъм, който работи едновременно на много нива и управлява редица различни процеси. Изгарянето на мазнините е един от тях и той се случва едновременно в цялото тяло, макар и неравномерно.

А коремът всъщност е една от най-упоритите зони за стягане, тъй като мазнините в тази област са с по-различна структура и обикновено са последните, с които се разделяме. Така че, за да стигнеш до тях, първо трябва да изгориш мастните депа по цялото тяло.

3. Откажи се от стотиците коремни преси и безкрайното кардио

Дори да правиш десетки, стотици, хиляди коремни преси, няма да постигнеш перфектните коремни мускули. Защо? Защото коремът е малка мускулна група, която не може да поеме голям обем от натоварване.

Парадоксът е, че вече имаш коремните мускули, за които мечтаеш! Проблемът е, че те са скрити под пласт мазнини. Затова, колкото и да тренираш корема, няма да имаш "плочки", докато не изгориш мазнините върху него.

Не казвам, че силовите упражнения за корем не горят калории. Разбира се, че горят. Но механизмът е по-различен. Тялото първо се насочва към най-лесно достъпните източници на енергия - глюкозата в кръвта, гликогенът в мускулите и триглицеридите в кръвния поток.

Едва когато структурираш хранителния си режим и тренировъчната програма, така че да изразходиш тези първични източници на енергия, тялото ще посегне към мастните депа.

Снимка: Shutterstock

Ами кардиото?

Ако мислиш, че всекидневните пътешествия от по 10-20 км на пътеката или велоергометъра са достатъчни, си в голяма заблуда. Да, кардиото гори мазнини, но не стимулира развитието и тонизирането на коремната мускулатура. Така че крайният резултат би бил отпуснат и безформен корем, който макар и с по-нисък процент подкожни мазнини, няма да изглежда плосък и стегнат, защото коремната стена е прекалено слаба, за да го държи прибран.

Какъв е правилният подход при тренировките?

Първо - спри с ежедневните и многобройни упражнения за корем. Тренирай цялото тяло равномерно, а за самия корем е достатъчно да тренираш 1-2 пъти седмично с 2 до 4 упражнения.

Прави 3-5 серии за всяко коремно упражнение по 15-20 повторения. Ако ти е прекалено лесно да направиш 20 повторения от дадено упражнение, просто използвай допълнителна тежест, за да увеличиш трудността.

Добре е да имаш 1-2 серии до отказ. По този начин ще стимулираш мускулите на корема да растат и да се забелязват дори и при по-висок процент подкожни мазнини.

Друга грешка, която доста хора допускат, е да тренират коремните мускули след кардио тренировка, особено на гладно. Това "изяжда" мускула и по този начин намалява обема му, вместо да се гори мазнини.

Правилното място на коремните упражнения е в края на силовата част на тренировката, след като си свършил с другите мускулни групи и преди да започнеш с кардиото. А самото кардио след тренировка трябва да бъде не повече от 15-30 минути. Друг добър вариант е кардиото сутрин на гладно, ако това е по-удобно за теб.

В заключение

Подкожните мазнини в зоната на корема се премахват единствено чрез добре структуриран хранителен режим с калориен дефицит, както и с правилни тренировки. Но за жалост, нещата не стават бързо. Не очаквай светкавичен успех, а бъди търпелив и упорит. Рано или късно резултатите ще са налице.