На всеки се е случвало да изпита внезапен глад. Най-лесният начин да го задоволим е да доставим енергия на тялото. Но нека да бъде нещо здравословно и от природата.

Когато усетим умора, често прибягваме до енергийни напитки или кафе, но на практика и двете напитки не могат да ни разбудят истински.

Енергийните напитки често съдържат твърде много захар и влияят много на нивата на кръвната захар. В началото човек се чувства много енергизиран, но скоро след това отново му става отпаднало. Резултатът е - вълчи глад.

При кафето в началото се чувстваме освежени, но скоро след това умората отново настъпва.

За съжаление няма нещо, което да ни поддържа постоянно във форма, но имаме на разположение няколко естествени енергийни бомби.

Бананите

Всеки, който се нуждае от нова енергия, трябва винаги да има банан под ръка. Той има перфектната комбинация от захар, бавноразграждащо се нишесте и засищащи баластни вещества. Добата новина е, че съдържат повече нишесте, отколкото захар, засищат за по-дълго време и покачват бавно кръвната захар.

Зеленият чай

Вместо да гасим умората с енергийни напитки или кафе, по-добре е да заложим на друга напитка, а именно зеленият чай.

Кофеинът в чая е свързан с полифеноли, при което коефеинът се освобождава само в червата. В резултат неговият разбуждащ ефект навлиза бавно и продължава по-дълго. Зеленият чай е богат на фотохимикали, които имат антиоксидантно действие и предпазват организма от потенциално патогенните свободни радикали.

Бадемите

Бадемите съдържат висококачествен растителен протеин, както и много фибри и са чудесни за засищане на "малкия глад" сутрин и следобед. Те обаче имат сравнително високо съдържание на калории. Не бива да приемате повече от една шепа на ден.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е представител на така наречените бавни въглехидрати - бавноусвоими въглехидрати, които както увеличават, така и намаляват бавно нивата на кръвната захар. Той осигурява бърза енергия и е особено богат на минерали. В комбинация със зелени зеленчуци, нахут или орехи, кафявият ориз е идеалният обяд, за да избегнете следобедния глад.

Вода

Водата в следобените часове също има енергизиращо действие. Тя участва във всички жизнени процеси на организма и осигурява важнио минерали. Водата не съдържа калории и мазнини, което я прави идеална за утоляване на жаждата.

Ако ви се струва скучно да приемате просто вода, можете да я обогатите с с пресни плодове, зеленчуци или билки, като краставици или мента.