Празничният сезон остана зад гърба ни, но последиците от него ни съпътстват по-дълго, отколкото предполагаме. Последните месеци от годината са свързани с главоломно покачване на нивата на стрес: трескаво купуване на подаръци, приключване на работните задължения, пътувания, посрещане на гости, организация за Нова Година. Всички тези иначе приятни занимания са част от един всеобщ сценарий и могат да доведат и най-спокойния човек до прегряване.

Според Елизабет Скот, експерт по управление на стреса, "твърде много дейности, дори и да са забавни занимания, могат да доведат до прекалено голям празничен стрес и да ни накарат да се чувстваме по-скоро затрупани и замаяни, отколкото изпълнени и щастливи".

Връщането към нормалния ритъм на живот може да отнеме повече от месец след празниците. Следните 5 съвета са най-добрият начин за ускоряване на този процес:

Хидратирайте организма си

Общоизвестен факт е, че организмът има нужда от хидратация след дълъг период на прекомерно хранене и употреба на алкохол. Усещането за подуване и тежест може да се дължи на прекаляване със солта, което от своя страна може да причини задържане на вода. Голяма чаша топла вода с лимон сутрин има изключително благоприятно въздействие, тъй като прясно изцеденият лимон спомага за задействане на храносмилането и за усвояване на тежките мазни храни.

Движете се повече

Раздвижването на кръвта в организма е идеалното средство за справяне с махмурлук и преяждане. Не е нужно движението да е натоварващо - разходки, леки тренировки или йога биха свършили чудеса. Дори няколко минути са достатъчни, за да повишат настроението и да възвърнат енергията.

Спете повече

Това със сигурност не означава три дни отпуск, за да си починете от почивката. Декември традиционно е изпълнен с ангажименти и тържества, вечерите са дълги, а сутрин невинаги има достатъчно време за почивка. Върнете си нормалния режим, като се опитате да спите поне по осем часа на вечер плътно за една седмица.

Консумирайте лека храна

Организмът лесно привиква към по-солени ястия, повече захар и мазнини. Преходът към по-леки храни и по-малки порции не е лесен, но специалистите препоръчват приемането на зеленчуци, плодове, ядки и риба, които няма да затормозят храносмилателната система допълнително.

Приемайте хепатопротектори

В съчетание с останалите съвети за пречистване на организма, приемането на хепатопротектори стимулира регенерацията на черния дроб след прекомерна консумация на храни и алкохолни напитки. В аптеките се предлагат различни алтернативи на лекарствени продукти на растителна основа, които облекчават усещането за тежест. Есенциалните фосфолипиди са група хепатопротектори, които възстановяват и поддържат структурната стабилност на чернодробните клетки, увреждаща се под въздействието на големи количества алкохол, мазни храни и лекарства.