2 напитки за детокс на организма
С тези рецепти ще тонизирате тялото си
След тежките празнични дни, в които претоварваме организма си с прекомерни количества храна и напитки, е време да прочистим тялото си.
Макиато с манатарки
Необходими съставки:
¼ чаена лъжичка кимион на зърна
½ чаена лъжичка захар
2 супени лъжици соев сос
3 г сушени манатарки
500 мл зеленчуков бульон
150 мл мляко
2 листа дафинов лист
сол
прясно смлян пипер
Приготвяне:
Стрийте кимиона в хаванче и леко го запечете в тенджерка без мазнина, като разбърквате. Добавете захарта, соевия сос и сушените манатарки, след което налейте зеленчуковия бульон. Кипнете съдържанието на тенджерката, снемете от котлона и го оставете настрана за 15-ина минути.
Сложете млякото и дафиновия лист в малка тенджерка, докато заврат, отстранете от котлона и ги оставете. Прецедете извлека от манатарки през фина цедка, кипнете и овкусете със сол и черен пипер. След това разпределте в четири чаши.
Отстранете дефиновия лист от млякото. Разбъркайте млякото с блендера, добавете 2-3 супени лъжици млечна пяна към гъбената напитка и сервирайте.
Шот с мента и джинджифил
Необходими продукти за 4 порции:
1 стрък лимонова трева
20 г джинджифил
½ ябълка
½ червена люта чушка
1 лайм
12 листа от мента
600 ml зеленчуков бульон
1 супена лъжица кафява захар
30 г студено масло
сол
Начин на приготвяне:
Измийте хубаво лимоновата трева и нареже джинджифила на тънки филийки. Измийте ябълката я нарежете на кубчета. Измийте лютата чушка, отстранете семките и нарежете на пръстени. Измийте лайма с топла вода, изсушете, настържете кората и изстискайте сока. Измийте ментовите листа и ги подсушете леко.
Сложете зеленчуковия бульон с лимоновата трева, джинджифила, ябълката, лютите чушки и захарта в тенджера с капак на тих огън за около 10 минути. Добавете кората от лайм. Разбъркайте бульона с блендера, прецедете през тънка цедка, като изстискате добре едрите части.
Преди сервиране кипнете още веднъж бульона. Добавете сока от лайм, ментовите листа и маслото, разбъркайте добре, докато шотът добие светлозелен цвят. Овкусете със сол и захар и го разпределете в чашки.