8 причини да си хапваме череши
Активизират бъбреците, перисталтиката и укрепват стените на кръвоносните съдове
Черешите са познати на хората от векове и техните лечебни свойства са изпитани през годините.
В Източната медицина лекуването с череши и вишни е било традиция, тъй като се смята, че се усвояват много добре от организма, пишат от Е-здравей.
Представяме ви 8 ползи от консумирането на череши:
1. Черешите са богати на витамини от различни групи - А, В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Хранителните качества на черешите са големи и на това се дължи подобряването на процесите в организма и работата на мозъка след консумацията им.
2. Черешите съдържат кумарини и оксикумарини, които нормализират съсирването на кръвта.
3. Консумирането на череши укрепва и стените на кръвоносните съдове. Това се дължи на антоцианините и каротиноидите. Черешите се препоръчват за намаляване на кръвното налягане при хипертония и за намаляване на синините.
4. Черешите също така са добър източник на желязо и помагат при анемия.
5. Черешите помагат при болки от подагра и ревматизъм, тъй като съдържат салицилова киселина, която притежава обезболяващо действие.
6. За подобряване на перисталтиката помага пък целулозата в черешите. Те са много подходящи и при дисбактериоза на червата.
7. За по-добро отхрачване при кашлица яжте по 200 грама череши всеки ден. За предпочитане е да се направи компот от череши и да се пие, докато е горещ. Имайте предвид, че компотът трябва да е без захар.
8. Черешите са препоръчителни и за хората със сърдечни заболявания, те също така активизират работата на бъбреците.