Съветите на Новак ще бъдат обединени в специално издание, което ще се появи на пазара отвъд Океана преди началото на US Open. То ще се казва "Serve to Win". Спортистът  разкрива, че е спечелил шест от своите седем титли от Големия шлем, след като е заложил на специална диета, която изключва употреба на глутен.

23-годишният сърбин има глутенова непоносимост, което означава, че е чувствителен към глутена, съдържащ се в повечето житни култури. Диетологът му Игор Сетоевич му е изготвил специален хранителен режим, изключващ напълно храни, съдържащи жито, ръж и ечемик. „Това означава, че не мога да ям пица, спагети и хляб. Отслабнах малко, но това само ми помогна, защото сега движенията ми са по-бързи и се чувствам физически отлично!” - сподели Джокович.
 
Глутенът е протеин, съдържащ се в житото, ръжта, ечемика и овесените ядки.
Той уврежда вътрешната повърхност на тънките черва. Така се намалява повърхността им, а следователно и времето, за което се всмукват хранителните веществата.

Симптомите у възрастните са: влошаване на общото здравословно състояние, чувство на умора, диария, афти, неспособност за концентрация, чести промени в настроението, стерилитет, дерматит, остеопороза, хематологични заболявания, зъбни заболявания, мускулно-скелетни заболявания, електролитни нарушения в белтъчния метаболизъм, отоци.

В повечето случаи, обаче, след консумация на хляб и тестени изделия,  човек се чувства отпаднал и подут.

Според някои изследователи, 10 – 15 % от хората имат някаква форма на глутенова непоносимост, но повечето от тях нямат симптоми или са толкова незабележими, че не им обръщат внимание.

Няма лекарство за глутеновата непоносимост, единственият начин за подобрение и излекуване е промяна в храненето.

Ако имате глутенова непоносимост, трябва да се сбогувате хляба, които познавате от деца, включително и с всички гевреци, мъфини, кроасани, хабургери, кифли и пица. В здравословните магазини се предлагат алтернативи - хлебчета от картофено и оризово брашно вместо от пшеничните продукти. Проверете етикета, за да сте сигурни, че на него пише „100% без глутен”.

Хрупкавите панировки на повечето пилешки и рибни хапки са направени от пшенично брашно. Хот-дозите и преработените меса доста често съдържат добавки, които на свой ред съдържат глутен. За най-голямо съжаление на любителите на бира, в повечето случаи тя съдържа ечемичен малц.

Когато сте на безглутенова диета, приветствайте ориза и картофите във всичките им разновидности. Чисто месо, яйца, сирене, чаша вино за безопасни за вас. Kогато наистина ви се яде паста - потърсете безглутенова от амарант, ориз, киноа.