Формата на нашето тяло влияе не само върху това как изглеждаме и с каква скорост качваме килограми, но също така дали с лекота, или напротив - трудно, се разделяме с натрупаните излишни мазнини.

Телосложението е първото, на което трябва да обърнете внимание преди да изберете и вида спорт, с който ще се занимавате. Но формата на тялото ни е и онова, от което трябва да се ръководим, когато става дума за поддържането на добро здраве и високо качество на живот. Не забравяйте, че храненето играе решаваща роля във всички тези процеси.

Изберете хранителния си режим според вашата фигура

Разгледайте тялото си, определете към кой тип спадате и така балансирайте диетата си, че да се радвате не само на видими, но и на здравословни резултати. Ще се спрем на най-разпространените форми на тялото и как да се грижим за себе си:

1. "Крушовидна" фигура

Хората, принадлежащи към тази група, имат натрупване на мазнини в долната част на тялото. Повечето от дамите с такава форма, много трудно могат да свалят излишните сантиметри от бедрата, тъй като организмът им задържа повече вода, отколкото при жените с други форми на тялото. За да избегнете този проблем, консумирайте повече месо, яйца, риба и други продукти, богати на белтъчини.

Идеалните плодове за вас са диня и ананас, тъй като идеално детоксикират тялото. Много подходящ е и зеленият чай. За да поддържате идеално тегло и форма избягвайте белият хляб, ориз и макарони. Изберете спорт като плуването, например - то идеално ще оформи мускулатурата ви.

2. "Правоъгълна" фигура

Вие имате тесни бедра, не толкова ясно изразена талия и бюст. Ако вашата форма на тялото е именно такава, то при вас не съществува риск да натрупате излишни килограми. Необходимо е да включвате в менюто си колкото е възможно повече здравословни мазнини и протеини - консумирайте авокадо, бадеми, сьомга, пуешко месо.

Избягвайте фастфуда и прекомерното количество сладки храни. Заменете ги с плодове и прясно изцедени зеленчукови сокове. Иначе рискувате да имате хормонални проблеми. За да ги избегнете, спортувайте. Във вашия случай можете да изберете какъвто и да е спорт, без ограничения.

3. Тяло във формата на "ябълка"

За съжаление хората с този тип фигура много лесно качват килограми и много трудно се разделят с тях. Опитайте се да ядете малки порции, колкото е възможно по-често - това е най-доброто решение за проблемите ви с наднорменото тегло.

Менюто ви трябва да съдържа предимно плодове и зеленчуци, витамин С, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. Забравете за хляба и зеленчуците, които могат да предизвикат подуване на стомаха, като зеле и броколи. За вас повече от останалите групи е важно да спортувате поне три пъти седмично.

Източник: rozali.com