След Азия късогледството се разпространява неусетно във всички развити страни и след 30 години може да засегне половината от населението на планетата, а 10% от него - много сериозно, предупреждават експерти. Въпросното нарушение, известно като миопия, води до замъглено зрение на определено разстояние.

Когато е силно - над 6 диоптъра, късогледството повишава риска от различни увреждания (отлепване на ретината, глаукома, преждевременна катаракта), които окончателно могат да променят зрението.

"Днес 40% от населението е късогледо, като между 5 и 10% от него страда от силно късогледство. И двете пропорции се увеличават, а преди всичко има все повече късогледи деца", алармира на пресконференция Рамин Тадайони, ръководител на офталмологичното отделение в болницата на фондация "Adolphe De Rothschild" в Париж.

Според настоящите прогнози до 2050 г. половината от населението на света ще бъде късогледо.

Снимка: iStock by Getty Images

Досега изглеждаше, че случаите "експлодират", в частност в Азия. В публикация в сп. "Lancet" отпреди десет години разпространението на това зрително нарушение сред младите азиатци беше оценено на почти 90%.

В Япония, Китай или Южна Корея девет от десет ученици носят очила.

"Имаме петнадесетгодишна разлика с Азия", казва Рамин Тадайони.

На какво се дължи задълбочаването на проблема в развитите страни? Ако съществуват генетични и наследствени фактори - наличието на късогледство при един от родителите би удвоило риска за децата му, околната среда изглежда играе решаваща роля за развитието и задълбочаването на проблема.

Снимка: iStock by Getty Images

Изследователите са единодушни, че за това допринасят увеличеното време, прекарвано на закрито, липсата на излагане на естествена светлина, прекомерното взиране отблизо.

При градския начин на живот рискът от късогледство е "максимален", отбелязва офталмологът Жил Мартен.

На този фон съществуват няколко лечения или медицински приспособления, насочени към предотвратяване или забавяне на прогресията на късогледството. Те включват капки за очи на основата на атропин, нощни или дневни контактни лещи, които променят формата на роговицата, и очила, снабдени с лещи за намаляване на късогледството, пише БТА. Тези решения обаче често са скъпи или недостъпни и все още съществуват много неизвестни относно тяхната дългосрочна ефективност.

Така наречената "рефрактивна" хирургия също може да подобри визуалния комфорт чрез премоделиране на роговицата, без обаче да елиминира рисковете, свързани със силното късогледство.

"Най-добрата превенция при децата все още е да се предпочитат дейностите на открито, да се намалят заниманията, свързани с близко взиране и да се провеждат редовни прегледи", казва Жил Мартен.

Снимка: iStock by Getty Images

По този начин сред децата, които спортуват на открито повече от 14 часа седмично, рискът от развитие на късогледство става идентичен, независимо от семейната среда, отбелязва офталмологът. Два часа дневно излагане на външна светлина намаляват риска три пъти.

Желанието на офталмолозите е да повишат осведомеността: "Нуждаем се от политика в областта на общественото здраве по този въпрос", казва Рамин Тадайони, обявявайки създаването през 2023 г. на "Институт по късогледство".

Няколко азиатски държави, сред които Сингапур и Китай, са водещи в създаването на центрове, посветени изключително на лечението и изследванията на патологичното късогледство.