Как да си приготвим мляко от киноа
Богато на антиоксиданти
Освен че не съдържа глутен, киноата е богата на калций и диетични фибри, които са от съществено значение за здравето на организма. Тя е с висока хранителна стойност и още от древността е оценена заради своите многобройни ползи за физическото и психическото здраве.
В действителност, киноата е най-препоръчваната вегетарианска съставка, тъй като тя е източник на влакна, есенциални мастни киселини, много витамини, минерали и аминокиселини. Сварява се лесно, съдържа малко калории и е подходяща при хранителни режими, пишат от framar.bg.
Ето една интересна рецепта, благодарение на която може да приготвите мляко от киноа и да го включите във вашата диета. То е богато на антиоксиданти, фитоестрогени, линолова киселина, протеини и най-вече е с растителен произход.
Необходими продукти:
1 чаена чаша киноа (200 грама)
1.5 литра вода
5 грама течна ванилия
5 грама канела
25 грама мед
Начин на приготвяне:
Накиснете киноата във водата и оставете да престои така за една нощ. На сутринта прецедете водата и сложете семената в тенджера. Налейте две чаени чаши вода.
Варете докато зърната набъбнат, а течността се редуцира, отцедете и изсипете киноата в блендер. Налейте около 2 чаени чаши вода и разбийте до получаването на еднородна смес.
Прибавете ванилията, меда и канелата. Разбъркайте и прецедете сместа през фина цедка или тензух. Поднесете млякото топло или студено и се насладете на вкуса му.