Всички знаете сентенцията "Една ябълка на ден пази доктора далеч от мен", нали? Но май е време е напълно да преразгледаме начина, по който ядем ябълки.

Според ново проучване на Техническия университет в Грац, Австрия, сърцевината и семките на ябълките съдържат полезни бактерии, така че помислете добре следващия път, преди да изхвърлите тази част на плода в коша за отпадъци.

За целите на проучването изследователите анализирали органични и купени от магазина ябълки и установили, че и двата вида съдържат относително еднакви количества полезни бактерии, но по отношение на мястото, където тези бактерии са в най-голям процент, било доказано, че това е именно в сърцевината, в семките, в дръжката и в кората на ябълката.

"Изяждайки цялата ябълка, човек си осигурява приема на приблизително 100 милиона копия на на бактериални гени", казват учените.

Те обясняват, че тъй като семената на ябълката се намират в нейната вътрешност, която най-често изхвърляме, по този начин се лишаваме от приема на най-полезните бактерии, каквато е Лактобацилус - вид бактерия, съдържаща се в пробиотиците.