Германски учени откриха неизвестен досега източник на витамин D2, който е толкова важен за здравето - какаото и какаовите продукти.

Най-много витамин D2 съдържат какаовото масло и черният шоколад.

Витамин D е два вида - D2 и D3. D3 се произвежда от кожата под въздействие на слънцето. По този начин хората получават 90 процента от необходимото им количество. Останалото си набавят с храната - мазна риба или яйца. Витамин D2 има в гъбите.

Учените от института "Макс Рубнер" и университета "Мартин Лутер" са установили съдържанието на витамин D2 в какаовите продукти с масспектрометричен анализ, съобщи Юрик алърт, пише БТА.

Недостигът на витамин D2 предизвиква не само остеопороза, но и увеличава риска от дихателни заболявания. Поддържането на необходимото ниво, освен че укрепва имунитета, повишава ефективността на мозъка. Той увеличава издръжливостта и осигурява бодрост.