Какво да правим, ако изпитваме спешна нужда да се раздвижим и да създадем контакт с тялото си? Най-очевидният отговор е: фитнес. Но как да изберем подходящата зала сред десетките предложения? Повечето хора търсят обект, който им е удобен като местоположение. Още повече хора са привлечени от атрактивните цени. И все пак най-важното, особено за един начинаещ във фитнеса, е подходящият инструктор.

Като управител на фитнес клуб "Старт" Милена Стоянова е повече от инструктор - тя е спортен мотиватор и човек, който всеки ден изживява мечтата си в действие.

Любовта ѝ към движението, спортното ѝ излъчване, логиката и внимателния подбор на думите ѝ, са заразителни. Само след няколко минути разговор с нея човек вече вади маратонките наум и пренарежда графика си, за да впише тренировка в него. Милена живее, за да покаже на какво са способни телата ни. А те са способни на чудеса.

Благодарение на easybook.bg всеки може да си запише час при Милена вече и онлайн, а тя самата охотно разказва за партньорството си с платформата, за това какво е да поддържаш спортна зала в техническо училище, както и за много други неща от света на фитнеса.

Може ли да се представите? Коя е Милена Стоянова?

Аз съм мениджър на фитенс клуб "Старт", а съпругът ми е управител на нашата фирма. Не съм професионален спортист, нямам спортно минало, аз съм инженер по образование и учител по професия. 15 години преподавах в ПГТЕ "Хенри Форд" специални предмети: "Топлотехника" и "Газова техника". В общи линии през целия си живот съм поддържала страстта си към фитнеса. Сега съм фитнес инструктор, лицензиран с курс в НСА. Залата се намира в самото училище. В годините между 2002 и 2007 г., това беше много успешен спортен салон, частна собственост на други хора, а аз бях клиент. А после се възникна възможност тази зала да бъде управлявана от мен. За първа година не практикувам учителската професия в училището и съм само във фитнеса. Не съм приключила с преподаването, просто моите деца са малки и имат нужда от доста активни грижи в определени часове и не мога да съчетавам две активности. Трябваше да пусна едната временно.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Как се поддържа частен фитнес салон в самото училище и как помага това на учениците?

"Хенри Форд" е мъжко училище, има около 1200 момчета ученици и само 4 или 5 момичета. Смятах, че залата би могла да допринесе като още една форма на активност към себеизразяването на подрастващите. Когато човек е млад, не осъзнава много неща, но трябва да се научи да овладява връзката си мозък-тяло, така че тя да му служи в няколко направления. Чрез спорта опознаваме тялото си, за да можем след това да го впрегнем най-добре в творческата си или друга дейност. Възрастта между 13 и 18 години, когато започва съзряването, не е най-подходящата за класическа силова тренировки с тежести, защото децата са в интензивна фаза на растеж, вследствие на което са податливи на травми. Затова най-важно е да има адекватно хранене. Залата е частен обект, но аз съм склонна да работя с учениците под всякаква форма, без да целя печалба от това. Има отстъпки, има много дейности, които аз абсолютно доброволно искам да извършвам: създаване на тренировъчни и хранителни програми, мероприятия на открито, ако има достатъчно желаещи ученици.

Идват ли и жени във фитнеса?

Идват, да. Първоначално мои клиенти бяха личните ми приятелки, към момента идват много дами от квартала, мои колеги от училището, мои лични приятели и хора, дошли абсолютно на случаен принцип, които откриват по нещо за себе си. Не всички са ориентирани към спортно майсторство или постигане на определени размери на тялото, по-скоро са искат да установят връзка тяло-съзнание.

Как да си изберем фитнес зала при толкова голяма конкуренция?

Много пъти съм се питала това, задавам този въпрос и на клиентите. Интересно е, че критериите на всеки човек са различни, поради което и всяко място си има своя контингент. В общи линии клиентите, които идват при нас, намират за приятно това, че в залата има клубна атмосфера, среда, която не натоварва, че тук можеш да дойдеш, както се казва, по домашни чехли. Можеш да си обуеш по-старите маратонки, можеш да си сложиш по-развлечената фланелка. При нас всеки идва, загърбва суетата и проблемите и влиза, за да използва времето си и да се чувства добре. Залата е мъничка - това може да се гледа и като предимство, и като недостатък. За мен е недостатък, защото аз искам повече пространство. Оказва се обаче, че за клиентите е предимство и много от тях функционират добре тук, защото не изпитват добре познатото от други места усещане за изгубване.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Каква е вашата ценова политика?

Цената е един от елементите, които ориентират клиента, но персонализираната тренировка за средния българин се оказва нещо доста скъпо за поддържане. Защото ако един човек тренира 3 пъти седмично и иска да го прави в присъствието на инструктор, той трябва да извади сериозна сума. За съжаление средният доход на българина позволява на малко хора да тренират с инструктор 12 пъти месечно. В общи линии, ако човек се поинтересува от цените на персонални тренировки във фитнес зала, няма да намери такива под 12 лв. А при нас тренировката е 10 лв. и заедно с таксата за посещение - 15 лв. Защо мога да си позволя това? Защото смятам, че индивидуалният подход е важна част от мотивацията на човека, за да може той да посещава залата многократно. Ако човек не бъде мотивиран първоначално, той няма да дойде да си поднови картата. За мен е по-добре да имам дългосрочни клиенти. Разбира се, не желая да подбивам цената на колеги, които се трудят в бранша - не това е моята идея. По-скоро смятам, че по този начин давам възможност на по-голяма част от хората да направят най-доброто за себе си.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Какъв е профилът на вашите клиенти?

Нашите клиенти са основно от две групи: едната е на хора между 16 и 25 години, втората са клиенти над 35 г. Най-малко са тези между 27 и 35 г., защото в тази възраст хората са по-ориентирани към места, където има публика, където ще ги видят, където ще завържат контакти с влиятелни хора, ако щете. При нас дори да има такива хора, те не парадират с положението си, поради което по-младите не се чувстват комфортно. Докато след 35 години мотивацията е по-зряла и имаме много интересни клиенти.

Най-възрастният ни клиент е една дама на 73 години, която отскоро е и мой служител на бара. Тя дойде да се раздвижи след две операции на тазобедрена става и с изключително голямо упорство идва 4 пъти седмично вече три години. С две операции, с проблеми с кръста, крака, тя прави прекрасни тренировки. Аз се възхищавам на такива хора. Ако аз съм част от нейната мотивация, съм изключително поласкана.

Имаме и един клиент на 57 години, изключително здрав мъж. Много е силен за възрастта си и е единственият човек, който аз съм виждала, да прави коремни упражнения, като от стоеж се спуска до максимално хоризонтално положение и след това се изправя. Прави го по 15 пъти след тежък физически труд, защото работи в строителството.

Имаме хора, работещи в дипломацията, имаме лекари, които идват инкогнито, преподаватели, ветеринарни лекари, имаме един известен футболен съдия... Клиентите ни са много цветни.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Как се стигна до сътрудничеството ви с easybook.bg?

Те се свързаха с мен. Техен представител дойде на място на моя обект и прояви любопитство към него. След като разгледа залата ми, се представи и ми предложиха партньорство. Аз вече бях виждала реклама на платформата, но не бях влизала в детайли. Чак впоследствие се запознах подробно какво предлагат.

От колко време си партнирате с easybook.bg?

От близо два месеца. Aвгуст за нас беше много притихнал месец, защото хората бяха във ваканция. Септември обаче се забелязва оживление.

Какво мислите за административния панел? Успявате ли да поддържате своя график онлайн?

easybook.bg ми дава възможност да организирам своята дейност лично през устройство си, като през тяхното приложение показвам заетостта си и оставям времето, в което клиентите да могат да ме намерят и да използват моите услуги. Попълвам ежедневно графика си. В залата съм сложила стикери на платформата - малка, но достатъчно настойчива реклама. В момента по радиото чувам навсякъде реклами и ето - връзката започва да се получава.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Кое е най-голямото предимство за вас като търговец от easybook.bg?

В днешно време сме доста привързани към мобилните си устройства, животът ни е динамичен и всеки човек цени високо времето си. Понякога дори един телефонен разговор може да те ангажира. За мен лично, като търговец, easybook ми дава възможност да бъда представена и онлайн, без предварително да имам пряк контакт с клиента. А самият потребител, който е привързан към телефона си, ме вижда и ние можем да осъществим връзка. За мен е много важно, че присъствам онлайн, без да влагам значителни средства. Не мога да си позволя да си направя такава реклама, каквато ми правят те. Намират ме през Google, през Facebook. Имаме бутон на нашия фейсбук профил, който препраща към easybook.bg, имаме и сайт и на него вече има подобна опция. A фактът, че се предплаща, за мен е перфектно като вариант. Ще ви кажа защо: защото често пъти клиентът, когато е предплатил, е много по-мотивиран да не пропусне тренировка, отколкото когато предстои да плати.

Имате ли препоръки или забележки към easybook.bg?

Аз вярвам в бъдещето на тази платформа, въпрос на време и на реклама. Според мен хората са попретрупани с информация, непрекъснато излиза нещо ново на пазара с призив "използвай ме". За да тръгне една подобна платформа, е важно хората да видят, че тя действа, че работи за тях и им създава полза.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Може ли да дадете съвети на хората, които искат да започнат да тренират редовно?

Аз се увличам много по положителната нагласа. Смятам, че човек може да си сътвори обстоятелствата през начина, по който мисли, и вярвам, че дори в една негативна среда, ако човек вибрира положително, може да създаде своите добри обстоятелства. Съветвам хората да се движат по най-добрия за тях начин - движението трябва да ги прави щастливи, а не да ги измъчва. Не е задължително да е фитнес, важно е човек да намери своята активност и да не се отказва от нея, защото тялото дава хормонален отговор на движението, който при всички положения повлиява положително. Един човек го усеща като радост, друг - като чувство за облекчение, приповдигане, лекота - всеки го описва по различен начин след тренировка. Към движението има и пристрастяване, защото се отделя адреналин. Аз лично съм пристрастена към фитнеса. Разговаряте с човек, който изживява страстта си на сто процента всеки ден.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Интервюто е част от специален рекламен проект на Dir.bg u easybook.bg.