За съжаление, голяма част от тях чакат да се появи някакъв проблем, преди да го направят. В дентална клиника д-р Чаушев посрещат много пациенти с най-различни оплаквания, които са изчакали последния момент. Поради това решихме да ви разкажем за факторите, които трябва да вземете предвид, когато забележите проблем със зъбите, венците, дъха ви или друга част от усмивката ви. По-долу ще разгледаме знаците, които могат да ви подскажат кога да посетите вашата дентална клиника и да бъде навреме.

Когато забележите промени в здравето на зъбите ви

Когато ни заболи зъб веднага забелязваме. Възможно ли е обаче да се случват някои промени много по-бавно, на които не обръщаме достатъчно внимание? Например, да се появят пукнатини, малко по малко зъбите ни да се разместват, венците ни да започнат да кървят и все да отлагаме прегледа за утре. Много хора изпитват чувствителност към горещи или към студени напитки, но не забелязват, че тя става все по-силна с времето. Всички неща, които изброихме, показват промени в здравето на зъбите ни, които не се получават за едно денонощие.

Поддръжката е важна

Макар редовните прегледи да са изключително важни, искаме да обърнем внимание на още един фактор. Много хора отиват при техния стоматолог в дадена дентална клиника и получават лечение като например пломба или пък коронка. След това биват посъветвани да се върнат за контролен преглед след известно време. За съжаление съвсем малка част от хората следват този съвет и се връщат за поддръжка след направена процедура.

снимка: дентална клиника д-р Чаушев

Съществуват и редица орални заболявания, като например пародонтално заболяване на венците, които се нуждаят от редовни прегледи, за да се държи ситуацията под контрол.

Колко често децата трябва да посещават денталната клиника?

По принцип децата трябва да направят първия си преглед веднага щом изникне първото им млечно зъбче или до първия им рожден ден. С порастването на детето, зъболекарските прегледи трябва да се извършват толкова често, колкото препоръчва детския стоматолог. Най-често препоръката е за веднъж на всеки шест месеца.

Колко често възрастните трябва да поддържат усмивката си при стоматолог?

За възрастни препоръчителната честота на стоматологични прегледи варира. В повечето проучвания обаче за редовни посетители се считат онези лица, които посещават зъболекар поне веднъж годишно. Честотата, с която посещавате денталната ви клиника зависи от вашите собствени нужди и дали сте предразположени към кариес, проблеми с венците или изобщо някакви дентални проблеми. Колко бързо човек развива петна и зъбна плака върху зъбите си също варира и няма строга закономерност. Някои хора може да се нуждаят от по-често почистване, докато при други зъбите им не са толкова склонни към оцветяване или натрупване на зъбен камък.

В една от рисковите групи ли сте?

Съществуват рискови групи хора, които се нуждаят от по-внимателно следене на денталното им състояние. При хората, общото здраве влияе на кожата, косата, ноктите и зъбите, така че ако вашето общо здраве не е добро, то може би си струва да се замислите за бързо отбиване до близката дентална клиника. Нека да видим кои са рисковите групи, които по подразбиране не трябва да пропускат преглед.

  • Пушачи. Цигарите влияят лошо на общото здраве на зъбите и лесно оцветява горната им повърхност;
  • Бременни жени. По време на бременността, хормоналните промени в тялото на жената могат да влошат здравето на зъбите. Заради това и много бременни жени се оплакват от болки;
  • Хора с определени медицински състояния като диабет, рак на главата и шията, ХИВ/СПИН и други;
  • Хора с текущо заболяване на венците;
  • Хора със слаб имунен отговор към бактериални инфекции;
  • Хора, които са склонни да получават кариес или да натрупват плака;
  • Хора, които страдат от сухота в устата, например диабетици;
  • Възрастни хора в пенсионна възраст.

Както сами виждате, този списък не е никак кратък. Към него можем да добавим и децата, които се нуждаят от редовни прегледи, особено ако носят шини или брекети. Ако и вие попадате в него, по-добре си запишете час в дентална клиника, преди да е минало твърде много време, в което не сте предприели редовен преглед.

 

* съдържание на дентална клиника д-р Чаушев