В България от години трайна тенденция в естетичната дерматология са поставянето на филъри в устните и скулите. Това каза в интервю за БТА д-р Мая Миланова, която е специалист по естетична дерматология и началник на Отделението по кожно-венерически заболявания към МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен. По думите ѝ, това са масово желанията на младите момичета, въпреки че целта на дерматолозите е пациентите да изглеждат максимално естествено.

Младите момичета много обичат да си правят по-големи устни и скули, каза д-р Миланова, която практикува тази специалност от близо 10 години. В България масово се коригират устни и гърди, докато в другите страни не се наблюдават подобни тенденции, като според нея това е следствие на фолк културата.

По нейни наблюдения спад в модните желания на пациентите е тенът, придобит в солариумите. Желанията на пациентите в по-зряла възраст са много по-нормални, смята тя, - да се коригира нещо в лицето, като запълване на бръчки, повдигане на ъгъла на устните или клепачите, които увисват с годините. Всяко нещо трябва да е с мярка, целта не е да приличат на кукли, което според д-р Миланова, е на ръба на гротеската.

Много е относителен въпросът в каква възраст може да започнат да се правят процедури, посочи дерматологът. Те са най-различни - мезотерапии, пилинги, лифтинг конци, филъри, ботокс, PRP-терапия или вампирски лифтинг. Много зависи от състоянието на кожата на пациента, значение има генотипът (наследствеността) и фенотипът (в каква среда живее човек, как се грижи за кожата си, какъв е начинът му на живот). Пилингите, например, се правят като антиейдж процедура, но най-често се оказва, че се правят при пациенти с акне, което обикновено е в тийнейджърска възраст. Тоест, пилинги може да се правят и на пациенти на 14 и 15 години, поясни специалистът.

Процедурите целят да бъде запазен младежкият вид на кожата, който с годините се променя, хиалуроновата киселина, колагеновите влакна, еластичността намаляват и се получава остаряване на лицето. Това важи и за кожата на шията, деколтето, ръцете, които са най-много изложени на външни влияния. Сред най-търсените процедури са мезотерапии, поставяне на филъри, ботокс, уточни дерматологът.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Много хубава процедура и подходяща за всяка възраст е мезотерапията, смята д-р Миланова, като при нея се инжектират коктейли, които съдържат хиалуронова киселина, ензими, витамини, биоммимитични пептиди, антиоксиданти, колаген. Целта е да се подобри състоянието на кожата, текстурата става по-гладка, подхранва се, намаляват се малките бръчици, заличават се петна, изравнява се тенът. Мезотерапиите са най-различни, пазарът изобилства с много и качествени продукти. Съществуват мезотерапии при косопад, за подхранване на косата, допълни тя.

При поставянето на филъри дерматолозите работят с т.нар. временни филъри, които са от хиалуронова киселина, разградими са, срокът им на действие е различен - от една до три години. Те представляват метод за попълване на обеми - запълване на бръчки, изграждане на скули. Овалът на лицето се нарушава с годините, линията на челюстта и брадичката се нарушава и това може да се коригира с филъри, обясни специалистът.

Няма да намерите дерматолог, който да ви препоръча солариум, категорична е д-р Миланова. Те много състаряват кожата, тя изтънява, сбръчква се, появяват се петна. По-сериозният проблем е, че се увеличава кожният рак - меланомни и немеланомни карциноми при честото ползване на солариум. В Австралия, например, до 18 години е строго забранено да се ползва солариум, каза д-р Миланова.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

По думите ѝ в последно време мъжете са започнали да обръщат по-голямо внимание на външния си вид и това е причина да се увеличат мъжете - пациенти при специалистите по естетична дерматология. Мъжете много често си правят мезотерапия, филъри и понякога ботокс. Ботоксът има едно много хубаво свойство - намалява изпотяването. Хиперхидрозата, както се нарича обилното изпотяване, е по-характерна за мъжете, а ботоксът се инжектира в областта на подмишниците, слабините, длани, стъпала и др. При някои пациенти изпотяването създава голям дискомфорт. Поставят се също и филъри и мезотерапия на косата, за да се стимулира растежът ѝ. Поставянето на филъри на коса е сравнително отскоро - три-четири години и е корейско откритие, разказа дерматологът.

Сред пациентите, решили да си направят разкрасяващи кожата процедури, не са само заможни хора, каза д-р Миланова. Доста от тях работят в чужбина и си правят процедури в България, защото са много по-евтини. Според професиите се наблюдават такива, които имат чест контакт с хора и за тях е важен външният вид, като учители, фризьори, маникюристи, лекари и др.

На въпрос как би могъл да се разреши проблемът с липсата на контрол върху извършването на процедури от хора, на които липсва медицинско образование и квалификация, д-р Миланова отговори, че лекарите са подготвили Стандарт за естетична дерматология. Той е бил внесен в Министерството на здравеопазването, като се очаква одобрението му. Според нея подобна работа не може да се извършва от всеки, включително и от хора, които нямат представа от анатомия на лице, на човешкото тяло. Необходимо е лекарят да е запознат с мускулите, кръвоносните съдове, нерви на лицето, защото в противен случай последствията могат да бъдат страшни. Тези, които правят процедури без необходимото образование и опит, не знаят как да предотвратят един страничен ефект, как да се справят с инфекция, некрози и т.н. Не трябва да се правят интервенции, ако в областта на лицето има херпес, екземи, гнойни процеси, поясни специалистът.

Запитана как да бъде поддържан добрият тонус на кожата, д-р Миланова отговори, че е важно тя да бъде хидратирана, да се използват слънцезащитни продукти, да се спортува на чист въздух, достатъчен сън, защото недоспиването влияе много зле на кожата. Важна е храната, като е хубаво храненето да бъде балансирано - да присъстват белтъци, въглехидрати, мазнини и витамини, като нито една съставка не трябва да се изключва, защото те изграждат различни структури в организма. Важно е кожата да бъде почиствана и хидратирана. Консултацията с дерматолог е задължителна, ако възникнат кожни проблеми или пациентът има намерение да си направи процедури, категорична бе д-р Мая Миланова.