Мъжете, които правят малки крачки, са с 40% по-застрашени от еректилна дисфункция, защото тазовите им мускули са по-слаби.

Японски учени измериха колко са дълги крачките на доброволци, както и колко вдигат краката си, докато вървят. Мъжете с по-малки крачки се оказали по-често засегнати от импотентност, отколкото с по-големите, пише БТА, цитирайки в. "Дейли мейл".

"Силата на мускулите и гъвкавостта на таза и краката са ключови фактори за еректилната дисфункция" - каза ръководителят на изследването д-р Шинго Хатакейама от университета в Хиросаки.

Учените са работили със 324 мъже, като са измерили дължината на стъпките им и са ги оценили по петстепенен международен индекс за еректилна дисфункция.

"Крачките може да са в съотношение със силата и либидото, а оттам и с тестостерона, от който зависи сексуалната функция - каза проф. Радаж Персад от Бристол, който не е участвал в изследването. - По-големите крачки вероятно съответстват на по-добра функция на кръвоносните съдове или на по-голяма сексуална увереност. Движението е много по-добро за секса от заседналия начин на живот".

Еректилната дисфункция много често се причинява от стрес, умора, безпокойство или злоупотреба с алкохол. Сред рисковите фактори за нея е и намалената физическа активност.