Според ново изследване на учени от George Institute for Global Health по-голямата консумация на млечни продукти може да бъде свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Това предполага, че пълномаслените млечни продукти не са по-лоши за здравето ни.

Проучването, което е направено от международен екип от експерти, опроверга, че пълномаслените млечни продукти - като сирене, кисело и прясно мляко, трябва да се избягват поради високотo им съдържание на наситени мазнини.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Изследователи анализират приема на млечни продукти при 4150 шведи, които са на 60 години, измервайки концентрацията в кръвта на някои мастни киселини, които се намират в изброените храни.

Това наблюдение продължава повече от 16 години, като се води статистика колко души са получили инфаркт, инсулт или други сърдечно-съдови заболявания.

По този начин става ясно, че рискът от тях е по-нисък при хората, които имат по-високи нива на млечни мастни киселини.

Снимка: Getty Images

Д-р Кати Трие от института в Джорджия за глобално здраве заяви, че връзката между приема на мазнини и здравето на сърцето е по-сложна, отколкото се смяташе досега, предава в. "The Guardian".

Изводът  може да се потвърди и от анализ на данни, включващ близо 43 000 души от Великобритания, САЩ и Дания. Това далеч по-обширно проучване стига до същия извод.