Учени от университета в Гранада и университета Комплутенсе в Мадрид, установиха, че консумацията на мляко и млечни продукти допринася да се предотвратят хронични заболявания, включително рак и диабет.

Специалистите направиха систематичен анализ на 14 статии, посветени на ролята на млечните продукти в профилактиката на хронични болести, включително сърдечносъдови заболявания, метаболитен синдром, рак на дебелото черво и пикочния мехур, диабет тип 2. Те изследваха влиянието на храненето върху растежа, минералната плътност на костите, натрупването на мускулна маса.

Връзка между увеличената консумация на млечни продукти и смъртността, не беше установена. Същевременно млечната диета, с ниско съдържание на мазнини, вероятно намалява риска от метаболитен синдром, исхемична болест на сърцето и инфаркт на миокарда, колоректален рак и рак на пикочния мехур, както и от диабет, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. При това голямата консумация на млечни продукти не е категорично свързана с фрактури, дължащи се на остеопороза, или със счупване на крака, но намалява риска от счупване на гръбначния стълб.