Начинът на хранене помага при лечение на рак
Намаляването на аминокиселини, които се съдържат в червеното месо и яйцата, увеличават ефикасността на терапиите
Начинът на хранене е от значение, когато става въпрос за вземане на мерки срещу диабет или високо кръвно налягане, но предварителните резултати от ново изследване показват, че може да играе роля също при лечение на рак.
Резултатите от експерименти с мишки сочат, че драстично намаленият прием на аминокиселини, които се съдържат в червеното месо и яйцата, увеличава ефикасността на химио- и радиотерапията, като забавя растежа на раковите образувания.
"Все още е много рано да се правят заключения за евентуална ефикасност при хората", заяви ръководителят на екипа Джейсън Локасейл от университета Дюк в Северна Каролина.
В рамките на изследването с мишки бил намален приемът на нужната за функционирането на организма аминокиселина метионин. Тя трябва да се приеме с храната, тъй като организмът не може сам да я произведе. Въпросната аминокиселина е замесена в ключови за метаболизма реакции, но е използвана също от ракови клетки за растежа им. Учените тествали рестриктивния хранителен режим върху мишки в добро здраве, за да проверят дали има очаквания ефект върху метаболизма. След това го тествали и върху гризачи, засегнати от колоректален рак и сарком на меките тъкани.
Оказало се, че малката доза химиотерапия, която не е ефикасна при колоректален рак, довела до значимо намаляване растежа на туморите. Същият ефект бил наблюдаван при комбиниране на намаления прием на метионин с радиотерапия върху мишки, засегнати от сарком на меките тъкани, предаде Франс прес, цитиран от БТА.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".