Тази сцена е позната на мнозина след поредното горещо лято - лежите будни през топлата нощ, чаршафите са захвърлени настрани, а вентилаторът не ви дава възможност да се отпуснете, докато се опитвате да заспите добре, писа електронното издание "MedicalExpress".

Но затоплянето на планетата не означава само, че на все повече хора може да им е по-трудно да спят качествено. Има и доказателства, че нарушаването на съня може да затрудни борбата на организма с инфекциите, сочи изследване на д-р Майкъл Ъруин, професор по психиатрия и биомедицински науки в Калифорнийския университет, Лос Анджелис.

Ървин, който е проучвал подробно как сънят регулира имунната система, казва, че макар да има малко изследвания за това как температурата на околната среда или на въздуха влияе върху съня, те показват, че по-високите температури допринасят за нарушенията на съня. Проучванията показват също, че лошият сън е свързан с повишен риск от инфекциозни заболявания и може да направи някои ваксинации по-малко ефективни, пише той в обзор на изследванията, публикуван в специализираното издание "Temperature".

По повод изследванията, показващи потенциална връзка между лошия сън и намалената имунна реакция, специалистът казва, че така се повдига въпроса за това дали изменението на климата води до повишен риск от инфекциозни заболявания на фона на продължаващата пандемия Covid-19, огнищата на маймунска шарка и повторната поява на полиовируса в Ню Йорк и Лондон.

Снимка: iStock by Getty Images

"Никой досега не е обединявал тези схващания, че продължаващата климатична криза допринася за смущенията в съня, и че това вероятно допринася за променения риск от инфекциозни заболявания, който наблюдаваме", казва Ървин, директор на Центъра за психоневроимунология "Казънс" в Института за неврология и човешко поведение "Джейн и Тери Семел" в Калифорнийския университет.

В публикацията си той разглежда как лошият сън влияе на имунната система и може да направи хората по-уязвими към заплахи от инфекциозни заболявания. Докторът цитира изследвания, според които съществува силна връзка между съня и терморегулацията или начина, по който хората поддържат постоянна вътрешна температура.

Снимка: iStock by Getty Images

Експериментални проучвания показват, че намаляването на температурата на въздуха до диапазона, в който хората могат да поддържат нормална телесна температура, без да изразходват излишна енергия, подобрява качеството на съня, докато повишаването на температурата на въздуха води до повишаване на безсънието, предава БТА. Данни от проучване, проведено сред 765 000 души в САЩ, също така показват, че повишаването на нощните температури засилва самооценката за недостатъчно сън, като най-голям е ефектът през лятото и сред хората с по-ниски доходи и възрастните хора.

Смята се, че сънят помага да се подготви реакцията на организма към евентуални наранявания или инфекции, които биха могли да възникнат на следващия ден. Когато той е нарушен, това допринася за увеличаване на възпаленията и отслабва способността на организма да се бори с инфекциите. Това означава, че може да има повишен риск сред по-възрастните хора и пациентите с възпалителни заболявания, като сърдечносъдови заболявания и някои видове депресия, при които безсънието е по-често срещано.