Пълномаслените млечни продукти намаляват риска от диабет тип 2
Развенчават митовете, че млечните продукти са вредни
Британски учени установиха, че хората, които ядат пълномаслени млечни продукти, като кашкавал, сметана и кисело мляко, по-рядко развиват диабет тип 2.
Учените от университета на Кембридж са обработили данните за 63 600, обхванати от 16 изследвания. Те са проследили доброволците 20 години. В началото всички били здрави а към края 15 000 развили метаболитното заболяване. Участниците са изследвани за биомаркери на млечните мазнини, които са показател, че човекът консумира млечни продукти.
Във всяко от изследванията учените са анализирали отношението между биомаркерите за млечните мазнини и риска от развиване на диабет тип 2. Те установили, че участниците с най-висока концентрация на такива биомарекри са с най-малка опасност от диабет тип 2, с 30 процента по-ниска, отколкото при хората, консумиращи най-малко млечни продукти.
Изследването не е целяло да установи кои млечни продукти са с най-голям профилактичен ефект, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Миналия месец учени от университета "Макмастър" в Канада обявиха, че три порции млечни продукти дневно намаляват риска от сърдечно съдови заболявания. Като една порция те посочиха чаша прясно или кисело мляко, 15 гр кашкавал, чаена лъжичка масло.