Витамините играят важна роля в нашето тяло. Нуждаем се от тях, за да разграждаме макронутриенти като въглехидрати, мазнини и протеини и да подпомагаме функционирането на организма. Разглеждаме кои витамини и минерали трябва да приемате всеки ден и какви са ползите от тях.

Какви витамини трябва да приемате ежедневно?

Смята се, че около половината от възрастните хора приемат някакъв вид витаминна или минерална добавка. Хората могат да приемат добавки, ако знаят, че им липсва определена хранителна група. Други може да приемат добавки заради антиоксидантните ползи или защото знаят, че не ядат плодове и зеленчуци. Някои хора може да имат истински дефицит на някои от витамините и затова си ги набавят чрез добавки.

Нуждите на всеки от нас от витамини са различни, затова е добре да се консултирате с вашия лекар или диетолог, преди да започнете да приемате добавки. Те могат да ви помогнат да решите кои продукти да приемате и дали изобщо трябва да го правите.

Какво означава препоръчителна дневна доза?

Препоръчителната дневна доза (ПДД) за витамини и минерали е средният дневен прием, от който човек се нуждае, за да избегне дефицита им и да остане здрав. Препоръките за витамини и минерали за мъже и жени често се различават. Витамините и минералите, които са необходими в по-големи дози, се измерват в милиграми, а тези, от които организмът се нуждае по-малко, се измерват в микрограми. В 1 милиграм има 1000 микрограма. Всеки витамин и минерал има определена ПДД.

Витамини и техните ползи

Ето кои витамини и минерали трябва да обмислите да приемате.

Витамин В

Има осем витамина от група В, които съставляват витамин В комплекс, с различни ПДД. Много от зърнените храни, брашно, хляб и тестени изделия редовно се обогатяват с витамини от група В, за да се сведе до минимум рискът от недостиг. Витамините от група В се съдържат в зелените листни зеленчуци, животинските протеини и пълнозърнестите храни.

По-голямата част от витамините от група В се използват за превръщането на храната в енергия. А също така с важни за растежа, развитието и създаването на клетките.

Ползи от витамин В:

 • Поддържа нормалната функция на мозъка и паметта.
 • Необходим за нормалния метаболизъм на въглехидратите, протеините и мазнините.
 • Подобрява холестерола, чрез понижаване на LDL (лошия холестерол) и увеличаване на HDL (добрия холестерол).
 • Намалява риска от сърдечни заболявания.
 • Намалява риска от инсулт.
 • Необходим за нормалното производство на кръвни клетки и функцията на нервната система.

Витамин С

Витамин С е водоразтворим витамин с антиоксидантен ефект, който подпомага здравословния растеж на тъканите. ПДД за мъже е 90 милиграма, а за жени - 75 милиграма. Витамин С може да се намери в много плодове и зеленчуци. Витамин С помага да защитите клетките си от уврежданията на свободните радикали. Той също така се използва за подпомагане на производството на колаген в телата ви.

Ползи от витамин С:

 • Може да намали риска от настинка.
 • Поддържа здравето на кожата и тъканите.
 • Укрепва костите и зъбите.
 • За тези, които имат недостиг на желязо, витамин С може да помогне на тялото ви да го усвои по-добре. Ако се опитвате да увеличите усвояването на желязото, приемът на повече витамин С е полезен.

Витамин D

Витамин D е основен мастноразтворим витамин, който се активира от ултравиолетовата (UV) светлина. Освен от излагането на слънце, витамин D може да бъде намерен в маслото от черен дроб на треска, мазните риби, обогатените сокове, млякото и зърнените храни. Те могат да бъдат здравословна алтернатива, когато човек не получава достатъчно светлина. За деца и възрастни ПДД е 15 микрограма (600 IU). За възраст над 70 години тя е 20 микрограма (800 IU). Недостигът на витамин D е доста често срещан. Лекарите могат да изследват нивата на витамин D и понякога те са достатъчно ниски, за да се нуждаят хората от предписана доза витамин D.

Ползи от витамин D:

 • Влияе върху функцията на имунните клетки.
 • Поддържа функциите на нервната система.
 • Необходим за здравето на костите.
 • Регулира нивата на калций и фосфор в кръвта.

Цинк

Цинкът е необходим само в малки количества. ПДД за мъжете е 11 милиграма, а за жените - 8 милиграма. Червеното месо и птичето месо са добри източници на цинк, както и бобът, ядките и пълнозърнестите храни. Цинкът помага за укрепване на имунната система и евентуално за предотвратяване на инфекции като пневмония.

Ползи от цинка:

 • Намалява риска от рак.
 • Подобрява имунната система.
 • Подобрява паметта.
 • Намалява симптомите на обикновена настинка.

Как да си ги набавим?

Знаем, че е много трудно да приемате всеки един витамин отделно, затова създадохме Proviotic Blue Magic, който е перфектната комбинация от витамини и минерали. Със своите седем съставки той съдейства за правилното функциониране на имунната защита, подпомага чревната флора и подкрепя пълноценното функциониране на организма. Уникалния комбиниран продукт ,който съдържа не само най-необходимите витамини и микроелементи в оптимални дози, но и пробиотична бактерия , която подпомага организма да поддържа баланса на бактериалната флора в червата.

Иновативно решение за прием на всички необходими за организма съставки само в 2 капсули дневно.

Lactobacillus plantarum GLP3, витамин D3, витамин C, витамин В6, цинк, селен, магнезий.

Съставки в препоръчвана дневна доза от две капсули:

- 200mg/ 2 милиарда (2x10^9) живи клетки Лактобацилус плантарум (Lactobacillus plantarum GLP3)

- 14mg (35 µg ) съответстващ на 1400 (IU) Витамин D3 (холекалциферол)

- 10mg Витамин B6 (пиридоксин хидрохлорид)

- 42.8 mg Цинков ацетат (15 mg чисто съдържание на Цинк)

- 131.4 µg Натриев селенит (60 µg чисто съдържание на Селен)

- 200 mg Магнезиев Оксид (120 mg чисто съдържание на Магнезий)

- 200 mg Аскорбинова киселина (Витамин C)


Материалът е предоставен от Смарт Био