Британски учени установиха, че оптималното време за лягане за сън вечер е между 22 часа и 23 часа, за да се гарантира здравето на сърцето, съобщи ВВС.

Екип учени от "UK Biobank" са изследвали 88 000 доброволци и смятат, че синхронизирането на часовете за сън с биологичния часовник на всеки човек може да обясни връзката, установена с намаления риск от сърдечни удари и инсулти.

Естественият 24-часов ритъм на човешкия организъм е важен за благосъстоянието, чувството на бодрост, повлиява и кръвното налягане.

Резултатите от проучването са публикувани в изданието "European Journal of Public Health". Авторите му са събрали и анализирали данни за времето за сън и бодърстване за период от седем дни с помощта на устройство, носено от доброволците като часовник на ръката.

Снимка: iStock by Getty Images

Анализирани са данни, показващи състоянието на сърцето и кръвообращението. Изследването продължило шест години. През този период над 3000 от участниците са развили сърдечно-съдово заболяване, предава БТА. Повечето от тях си лягали по-късно или по-рано от установеното "идеално" време между 22 часа и 23 часа.

"Резултатите показват, че по-ранното или по-късно лягане за сън вечер е по-вероятно да нарушава биологичния часовник, с опасни последици на сърдечно-съдовото здраве", каза ръководителят на изследването д-р Дейвид Планс от университета на Ексетър.