Само три месеца преди началото на националния конкурс "Най-красивата абитуриентка", Dir.bg стартира поредица, в която най-големите експерти от модната и козметична индустрия, дерматолози и имиджмейкъри, дават съвети как бъдещите абитуриенти да се подготвят за вечерта отбелязваща началото на новото голямо приключение.

Бъдете с нас в тази красива мисия, за да помогнем заедно на очарователните български момичета да представят себе си в най-завладяващата и блестяща визия.

Dir.bg е подготвил и специални награди както за носителката на титлата, така и за финалистките в конкурса. 

Представяме ви една интересна и вече много популярна тенденция в маникюра.

В света има нов бум на красотата - всички са луди по т.нар. "руски маникюр". Той навлезе в САЩ и Европа за нула време. 

Но какво всъщност представлява той?

Обикновено при професионалния маникюр кожичките около плочката на нокътя се отстраняват - с пила и ако е необходимо, с ножичка и клещи за маникюр.

Руският маникюр отива крачка по-далеч и за него се използват специални накрайници, които изрязват кожичките още по-дълбоко и прецизно. Ако е необходимо, клещите и ножичките отново минават, за да изчистят до дъно всичко. А основата на руския маникюр не е в лака или формата на нокътя, а в работата по кожичките. Целта е да се отстранят абсолютно всички мъртви клетки, както и епонхилиумът - слоят кожа, който обвива долната част на нокътя. Така плочката се открива изцяло, изглежда по-дълга и както някои маникюристи твърдят, гел лакът издържа повече време, защото се лакира без милиметър отстояние от кожата на пръста. Освен това при него има повече поле за декорации, щампи и рисунки. Той се откроява със своята сложност и внимание към детайла. Но това също го прави и повод за горещи дискусии в социалните мрежи. Със сигурност различните мнения биха объркали масата незапознати, които искат да си направят тази процедура.

Що е то "руски маникюр"?

Маникюрът се нарича така поради една проста причина - оформянето на кожички с електрически пили става популярно в Русия много по-рано, отколкото в други държави. Тази иновация навлиза в Руската федерация от Запада, но именно рускините започват да я търсят по-упорито. Всъщност няма нищо руско в този маникюр. Това име крие гледката на една процедура, която ни е много позната - такава с апарат. Най-интересното е, че той не се е появил в Русия. Първото устройство за ноктите е изобретено от германеца Едуард Герлах, син на основателя на козметичната марка за грижа за краката Gehwol. Въпреки факта, че апаратният маникюр е бил наличен почти навсякъде, най-активно използван е в Русия. И това не е многоизненадващо - може би толкова често не правят маникюр никъде по света. По време на процедурата всичко излишно се почиства "на сухо" със специална въртяща се пила за нокти, която наистина прилича на устройство от денталния кабинет. Резултатът е божествено меки ръце и красиви нокти без допълнителни кожички.

Източник: iStock by Getty Images

А сега услугата е хит навсякъде.

Модерните технологии в козметичните салони позволяват руският маникюр да се прави прецизно и действително да отстранява всички мъртви клетки. Допълнително има пили за полиране и фино пилене, които правят резултата още по-изпипан.

Какви са минусите?

Първият е, че руският маникюр отнема изключително много време. За да се стигне до резултат като от снимка, трябват няколко часа. В рамките на около 3 се пили, кожичките се киснат в различни разтвори и отново се минава с разнообразни пили. Важно е да подчертаем, че тук говорим за маникюр с едноцветен лак. Ако клиентът иска декорации и рисунки, времето може да стигне до 5 часа. Като друг минус можем да посочим, че в сравнение с "обикновения", руският е по-скъп заради повечето ръчна работа по пръстите.

Апаратният маникюр е добър, но не за всяка жена и не трябва да се прави често. Факт е, че той е доста агресивен. Първо, неопитен маникюрист може лесно да повреди нокътната плоча. Второ, кутикулата не съществува просто така и ако се отреже под корена, могат да започнат проблеми - възпаление и алергични реакции. В допълнение, рязането до нула може да провокира още по-бърз растеж на кутикулата.

Източник: iStock by Getty Images

Колко време издържа?

Обикновено издържа в продължение на три или четири седмици. Но имайте предвид, че времетраенето зависи и от бързината, с която растат ноктите ви.

Какви са рисковете?

Както при всеки процес при маникюрист, важно е да направите добро проучване, преди да си запишете час. Уверете се, че инструментите, които се използват в салона, са дезинфекцирани и правилно почистени след всеки клиент. Дори може да поискате да ги почистят отново пред вас, ако се притеснявате.

И в обобщение можем да добавим, че понякога външният вид придобиваме и с поговорката "Трай, бабо, за хубост". Струва си да изпитаме лека болка в името на красотата.