Периодично в Интернет пространството се появява някаква тенденция, която има много последователи. Спомняте ли си как в мрежата се изпълни с клипчета на хора, които се заливаха с кофа с лед или "канеленото предизвикателство"? Сега се шири тенденцията на изгорените от слънцето татуировки. Това, според кожните специалисти, е една от най-лошите и вредни моди.

Вижте снимки >>

За да си направи човек такава татуировка, той слага лепенка в исканата от него форма някъде върху тялото си и после ляга под силното слънце без слънцезащитен крем. Вследствие на това кожата на цялото му тяло почервенява или почернява, само мястото с лепенката остава бяло и след премахването на пластира се оформя странната татуировка.

Последователите на тази тенденция си мислят, че това е страхотно лятно забавление, но много грешат.

"Хващането на тен и излагането на слънце без защитен крем е опасно за здравето. Това е знак, че кожата е получила ултравиолетово облъчване с потенциал, който може да промени клетките така, че да доведе до риск от развиване на рак на кожата или преждевременно стареене на кожата", казва д-р Рейчъл Назарян - дерматолог, пред Health.

Тя е категорична, че лепенето на пластири по кожата за постигането на желания ефект е също опасно и не бива да се практикува. Затова не се поддавайте на вредната тенденция, а всеки ден използвайте слънцезащитен крем. Всеки ден, без изключение!