Учени от Орегонския университет за здравеопазване и наука установиха, че консумацията на алкохол в детска и тийнейджърска възраст забавя развитието на мозъка.

Бил извършен експеримент със 71 макаци-резус на възраст от 3 до 5 години, която съответства на 12-17-годишна възраст при хората. Макаците-резус били разделени на две групи. Участниците в едната група пиели само вода, а тези в другата - спиртен разтвор или алкохолни напитки.

Половин година по-късно учените сравнили размерите на мозъка в двете групи с помощта магнитно-резонансна томография и изяснили до каква степен алкохолът е повлиял върху развитието му. Било констатирано, че при интензивна консумация на алкохол - около 4 халби бира дневно, всеки изпит грам чист алкохол на килограм телесна маса намалява с около 0,25 куб.см годишния обем на растежа на нервни тъкани.

Специалистите, цитирани от БТА, отбелязват, че мозъците на подрастващите са по-чувствителни към алкохола в сравнение с тези на възрастните хора, тъй като връзките между клетките не са толкова трайни и лесно могат да бъдат унищожени. В тази възраст мозъкът се настройва, за да съответства на задълженията и задачите на възрастните хора. Затова употребата на алкохол по време на формирането му може да повлияе върху възможностите за обучение през целия живот.