Учени от университета в Лайпциг, Германия, установиха, че упражненията за издръжливост, като например бягане, плуване, спускане с шейни, колоездене, са по-ефикасни срещу стареенето, отколкото силовите тренировки.

Изследването обхванало 266 млади хора, които по-рано не извършвали физически упражнения. Участниците били разделени на няколко групи. В едната от тях в разстояние на 6 месеца били извършвани упражнения за издръжливост - продължително бягане, в другата - високоинтензивни интервални тренировки - загряване, последвано от редуване на бързо с бавно бягане и накрая бавно бягане, а в третата - силови тренировки. Третата група била контролна, т.е. начинът на живот на участниците в нея не бил променен.

Упражненията с продължителност 45 минути били извършвани три пъти седмично. Само 124 млади хора продължили участието си в експериментите до самия им край. Учените изследвали дължината на теломерите у участниците и активността на ензима теломераза в белите кръвни телца (левкоцитите), които били отнети от доброволците в началото на изследването и 2-7 дни след приключването му.

Оказало се, че у всички участници, които извършвали упражнения за издръжливост, се увеличила дължината на теломерите, защитаващи ДНК от увреждания по време на репликацията ѝ, и се повишила активността на възстановяващия теломерите ензим теломераза. Силовите тренировки нямали подобен ефект. По мнението на учените, физическата активност влияе върху нивото на азотния оксид в кръвоносните съдове и в резултат се подобрява функционирането на клетките, съобщи Юрик алърт, цитиран от БТА.