Състоянието на децата, които се борят със затлъстяване, трябва да бъде разгледано внимателно и те са бъдат подлагани на ранно и агресивно лечение, включително с препарати за пациенти на 12-годишна възраст и операция за тези на 13-годишна възраст, става ясно от новоиздадени насоки от Американската академия по педиатрия.

Дългогодишната практика на "бдително изчакване" или забавяне на терапията, за да се прецени дали децата и тийнейджърите надрастват или преодоляват сами затлъстяването, влошава проблема. Той засяга повече от 14,4 милиона млади хора в САЩ. Ако не се лекува, наднорменото тегло може да доведе до здравословни проблеми цял живот, сред които високо кръвно налягане, диабет и депресия.

"Изчакването не работи", каза д-р Ауома Енели, съавтор на ръководството за борба с детското затлъстяване, издадено от Американската академия по педиатрия. "Това, което виждаме, е продължаване на наддаване на тегло и вероятността, че ще бъдат затлъстели в зряла възраст".

За първи път насоките определят възрасти, на които на децата и тийнейджърите трябва да се предлагат медицински лечения като лекарства и хирургична интервенция, като допълнение към интензивна диета, физически упражнения и друга намеса в поведението и начина на живот, каза Енели, директор на Центъра за здравословно тегло и хранене към Националната детска болница в Кълъмбъс, Охайо.

Снимка: iStock by Getty Images

По принцип лекарите трябва да предложат на юноши на 12 и повече години, които са над наднормено тегло, достъп до подходящи лекарства, а на тийнейджъри на 13 г. и нагоре с тежко затлъстяване, препоръки за операция за отслабване в зависимост от случая.

Насоките имат за цел да възстановят неточната представа за затлъстяването като "личен проблем, може би провал на старанието на човека", казва д-р Сандра Хасинк, съавтор на препоръките.

"Не е по-различно от това да имате астма и имаме инхалатор за вас", допълва тя.

Снимка: iStock by Getty Images

Насоките отчитат че затлъстяването е биологичен проблем и е комплексно хронично заболяване, отбелязва Арън Кели от университета на Минесота, пише БТА.

Затлъстяването засяга близо 20 процента от децата и тийнейджърите в САЩ и около 42 на сто от възрастните, сочат данните на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.