Пиенето на кафе може да промени експресията на някои гени, което обяснява многобройните му ползи за здравето.

За да разберат защо толкова много изследвания установиха, че хората, които пият кафе, са по-малко застрашени от някои болести, учени от медицинския център на университета "Еразъм" в Ротердам потърсиха епигенетични промени, показващи влияние на средата върху гените ( в случая пиене на кафе и чай). Те са обхванали данните за 15 800 души от европейски и афроамерикански произход от 15 епигенетични изследвания.

Резултатите показват няколко значими асоциации, които намаляват риска от определени болести, предимно на черния дроб и сърцето, пише БТА, цитирайки "Ню сайънтист" и "Форбс".

Процесът, с който съединенията в кафето, въздействат върху гените, се нарича метилиране на ДНК - към нея се добавят или от нея отпадат гени. Колкото повече научаваме за този процес, толкова повече нараства важността му за контролиране на епигенетичните превключвачи за все по-голям брой болести.

Подобни резултати получиха и други учени, които установиха, че кафето може дори да "поправя" увредени ДНК нишки и да укрепва цели нишки срещу разкъсване също чрез метилиране, което се отразява върху експресията на гени, свързани с всичко - от Алцхаймер и Паркинсон до диабет тип 2.

Според други изследвания кафето предпазва също от деменция, засилва паметта, дори удължава живота. Освен това е всеизвестно, че то то подобрява настроението и ни прави по-поносими от събуждането до обяд.

Резултатите на холандските учени са още предварителни и не са прегледани от специалисти.