Зеленчуците помагат при отслабването - да, това в голяма степен е вярно. Въпреки това някои от тях могат дори да ви попречат да свалите килограми.

Когато панталоните отеснеят, хората, които са решили да отслабват, залагат на зеленчуците. Смята се, че те съдържат малко калории и мазнини и въпреки това засищат, тъй като съдържат баластни вещества.

Някои обаче не спомагат за по-ниските показания на кантара или намаляване размера на дрехите. Причината е в тяхната текстура.

Съдържащите скорбяла зеленчуци пречат на отслабването

За да не възпрепятствате успеха на диетата, трябва да се откажете от зеленчуците, които съдържат скорбяла. Нишестето е полизахарид, който е въглехидрат. Когато консумирате въглехидрати, тялото се заема с тяхното оползотворяване и спира изгарянето на мазнините.

Ефект, който пречи на всички, които искат да отслабнат. Освен това нивата на кръвна захар бързо се покачват и също толкова бързо спадат, което предизвиква вълчи глад. Към зеленчуците, които съдържат скорбяла спадат картофите, бобът, грахът и царевицата. Ако искате да отслабнете, най-добре е да ги избягвате.

Ново проучване потвърждава ефекта

Учени от института за обществено здраве в Харвард потвърдиха чрез широкомащабно проучване, че скорбялата и плодовете затрудняват загубата на тегло. За тази цел е документирано и оценявано хранителното поведение на повече от 133 000 души в рамките на повече от 20 години.

Най-добрите зеленчуци за отслабване

Освен зеленчуците, които пречат на отслабването, има и такива, които го благоприятстват. Според учените в това число влизат карфиолът, броколите, брюкселското зеле и зелената салата. Те съдържат малко скорбяла, но въпреки това засищат и са богати на баластни вещества.