Тя е категорична в интервю за БГНЕС, че никога не е имала много приятели. "Винаги съм имала приятелка една, повече не. Другото не е приятелство. И смятам, че който говори, че има много приятели, той няма нито един. Някои казват: "Аз имам приятели, с приятели бяхме, така обичам приятелите си". И колко приятели имаш? Ти не можеш да бъдеш приятел с толкова много хора. Приятелството трябва да се цени и трябва да си подбираш приятелите" - казва Стоянка Мутафова.

"Не мога да кажа, че само един ми е най-добрият приятел, защото когато съм се сближава с един мъж, когато съм имала брак, голяма любов, той става и мой приятел. Трябва да бъде така с мен, както аз с него. Да се знаят нещата. И най-малката лъжа и дребна измама, не понасям. Малко крайна съм била винаги в това отношение и съм разваляла някой и друг брак по тази причина. Голям приятел, освен, че много съм го обичала, това беше Нейчо Попов, последният ми мъж. Той ми беше освен мъж, наистина човек, на когото наистина можеш да вярваш, да разчиташ, че няма да те предаде. Сега не знам как щяха да се развият нещата. Ние бяхме само 17 години женени. На мен много малко ми се видя, защото много се обичахме. Аз не съм се женила повече. Всички си мислеха, че ще мине някоя и друга година и пак ще се омъжа. Дори една съученичка ми се обади и ми каза, всички говорят, че ще се ожениш за Тодор Живков. Викам, баш за него няма да се оженя", смее се тя. "Аз за себе си знаех, че няма да се женя вече и няма да позволя на мъж да е при мен", добавя близо 90-годишната актриса, която и до днес продължава да играе на сцената.

"Моята мечта да бъда артистка беше толкова голяма и голяма битка с баща си имах, който се съсипа да ми втълпява, че не съм родена за артистка, че нямам никаква дарба, ама никаква. Понякога това много лошо ми влияеше, защото той е бил драматург в Народния театър, той разбираше много театър. Той беше много високо културен и образован човек. Следвах класическа филология, искаше да ме прави археолог. Не успя да се наложи, но успя да ме накара до край да изкарам университета и след това аз се чувствах свободна и станах артистка. Един ден той ми каза: "Виж какво, ти нямаш данни, не си хубава". Красавица де, тогава по мое време беше много важно да си красавица. И по това ги избираха много често. Така нещо, ако ти липсва хубост, отиваш назад. Той ги знаеше тези работи и ми каза: "трябва да знаеш, че или трябва да бъдеш номер едно, или хич". И аз тогава казах: "Аз ще бъда номер" и си повярвах. Той ми се изсмя. Аз му викам: "Смей се, ще видиш". И не можа да види, де. Т.е. като казвам номер едно, аз в никакъв случай не се слагам номер едно, но съм между тези, който се отделиха, няма какво да скромнича. И съм между единиците. Разправяше едно време една баба, че когато някой каже нещо, винаги едно птиче лети и казва: "Амин! Амин! Амин!" Сигурно съм го казала в "Амин", та е станало", каза Стоянка Мутафова.

Вижте снимки на гранд дамата на българския театър >>

На 16 януари 2012 г. в Сатиричния театър започнаха репетициите на френската комедия "Столетие мое" от Мишел Лоранс. Две седмици преди 90-тия си юбилей на 2 февруари, първата дама на Сатирата – Стоянка Мутафова се отдава на работа върху най-новата си роля. Нейната героиня Малу празнува стотния си рожден ден и по този повод цялото й семейство се събира около нея. Партньорки на Стоянка Мутафова са актрисите Йорданка Стефанова, Росица Александрова и най-новото попълнение на театъра – Полин Лалова. Премиерата на "Столетие мое" е планирана за началото на април.