На пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк съпругата на Дейвид Бекъм сподели, че се е вдъхновила да окаже помощ от "променило живота ѝ пътуване в Южна Африка".

Вижте снимки >>

Като посланик на добра воля на ООН Виктория Бекъм ще се фокусира върху елиминирането на предаването на вируса ХИВ, причинител на СПИН, от майките на техните бебета, както и върху по-добрия достъп до антиретровирусно лечение за жените, заразени с ХИВ.

"Трябваше да стана на 40 години, за да осъзная, че имам отговорности като жена и майка, както и че съм в позиция гласът ми да бъде чут от хората. Не мога да претендирам, че съм наясно с всичко, но се уча", заяви Виктория Бекъм, допълвайки, че планира още пътувания, за да проучи "на място" проблема и да разбере как да помогне.

Регионът южно от Сахара е най-засегнатият от причиняващия СПИН вирус в света с 24,7 милиона ХИВ-позитивни през 2013 г., припомнят от БТА. Жените съставляват 58% от заразените с ХИВ в региона, където живеят и 85 процента от бременните жени, носителки на вируса, според Програмата за ХИВ/СПИН (UNAIDS).

Данните показват още, че през 2013 г. една трета от бременните жени с ХИВ не са имали достъп до животоспасяващи лекарства и около 240 000 деца са се заразили с вируса. През последните пет години обаче достъпът до антиретровирусно лечение за бременни жени с ХИВ е допринесъл 900 000 деца да се родят, без да са носители на вируса.

Заради присъствието си в Ню Йорк Виктория Бекъм, която от 2008 г. се изявява като моден дизайнер, пропусна официалното откриване на първия си бутик в Лондон. За сметка на това съпругът ѝ Дейвид Бекъм беше сред първите, прекрачили вратата на новооткрития магазин.