29 юли 1981 година е денят, в който за милиони малки момичета приказката за прекрасния млад принц, който е намерил своята принцеса, докато "смъртта ги раздели", оживява пред очите им.

Над 750 милиона зрители по целия свят са вперили очи в телевизионните екрани, за да видят как 20-годишната русокоса и синеока Даяна Франсис Спенсър ще каже "да" на бъдещия крал на Великобритания - 32-годишния Чарлз Филип Артър Джордж. 

По улиците на Лондон има над 660 000 души, а над 4000 полицаи и 2000 военни са ангажирани с контрола на тълпите, за да не се стигне до инцидент. Снайперисти пазят по целия маршрут, докато британците махат на своята бъдеща принцеса.

Вижте снимки >>

За сватбената церемония изненадващо е избрана катедралата "Сейнт Пол". Това е една от малкото кралски сватби, която не се провежда в Уестминстърското абатство. Последната кралска сватба в "Сейнт Пол" е била 480 години преди тази на Даяна и Чарлз - между принц Артър, най-големия син на крал Хенри VII, и принцеса Катрин на 14 ноември 1501 година.

Embed from Getty Images

Булката пристига до катедралата с остъклена каляска, заедно с баща си. Мигът, в който Даяна ще излезе от нея, е най-очакваното нещо в Обединеното кралство и света, защото всички искат да видят сватбената рокля. 

А тя наистина е изумителна. Тоалетът на Даяна е от тафта, обсипан с 10 000 перли, пайети и винтидж дантела. 7,62-метровият ѝ шлейф е най-дългият такъв, използван някога за кралска сватба. Тиарата ѝ е от 18-ти век, а копринените ѝ обувки са бродирани с 542 пайети и 132 перли. На подметките им стоят инициалите "C" и "D" (за Чарлз и Даяна). Според биографката на принцеса Даяна, Тина Браун, булката е била доста суеверна, затова в колана на роклята ѝ е зашита миниатюрна диамантена подкова.

Снимка: Getty Images

Роклята е дело на дизайнерската двойка Дейвид и Елизабет Еманюел от "Alexander McQueen". Когато бъдещата принцеса ги потърсила, двама тепърва започват да стават известни. Те веднага разбрали, че "това е един от онези странни моменти, в които разбираш, че животът ти занапред вече няма да е същият".

Шлейфът на Даяна се намачква, когато тя слиза от каляската пред катедралата "Сейнт Пол". За щастие стилистите са наблизо и го оправят веднага.

Embed from Getty Images

Церемонията, на която присъстват около 3500 души, се провежда съгласно традициите на Църквата на Англия, а сватбата, освен най-чаканата в Обединеното кралство, е и най-скъпата в кралския двор. Тя струва впечатляващите 110 милиона долара

Embed from Getty Images

По време на сватбения ритуал и двамата младоженци нарушават части от традицията. Даяна става първата кралска особа, която пропуска фразата "да се подчинява" в сватбения си обет. Вместо това бъдещата принцеса на народа обещава само "да обича, утешава, уважава и пази в болест и здраве" своя принц.

Снимка: Скрийншот/You Tube

Принц Чарлз пък забравя да целуне своята булка, което прави малко по-късно на балкона на Бъкингамския дворец. Така от този ден целувката на балкона се превръща в традиция след всяка кралска сватба.

Снимка: БТА

По време на сватбения ритуал, архиепископът на Кентърбъри Робърт Рунси нарича случващото се "приказка". Приказката за Чарлз и Даяна обаче ще продължи само 5 години. Време, през което се раждат двамата им сина - Уилям и Хенри.

Следват скандали, изневери, опити за самоубийство и развод, финализиран на 28 август 1996 г.

Слагайки подписа си под него, Даяна ще определи 29 юли 1981 година за "най-лошия ден" в живота си и ще опише как при събуждането си тогава се е чувствала като "овца пред заколение". 

Година след развода, принцесата на народа, за която "семейството е най-важното нещо на света", отлетя завинаги от този свят. 

Embed from Getty Images