Блус рок бандата ZZ Top съобщи, че е починал един от основните й членове - басистът с дългата руса брада Дъсти Хил, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Опечалени сме от новината, че нашият побратим Дъсти Хил е починал в съня си в дома си в Хюстън, Тексас", написаха на сайта на групата другите двама членове на триото, барабанистът Франк Биърд и вокалът и китарист Били Гибънс.

С Били Гибънс

Снимка: AP/БТА

В петък те съобщиха, че 72-годишният басистът се е наложило да се върне в Тексас за кратко заради проблем с бедрото и че ще бъде заменен от друг музикант за турнето им през лятото.

Снимка: AP/БТА

Хил, прочут с визията си - дълга руса брада, слънчеви очила и шапка - Джо Майкъл Хил, както е истинското му име, се присъединява към групата през 1970 г., една година след основаването й. За половин век съществуване основаната в Тексас банда издава 15 албума и става неизменна част от историята на американските рок и блус. Най-успешният албум на "Зи Зи Топ" е "Елиминатор" от 1983 г. с парчетата Gimmie All Your Lovin' и Sharp Dressed Man. През 2004 г. групата бе въведена в Залата на славата на рокендрола. През 2019 г. групата празнува 50 години на сцената с турне и документален филм.

Снимка: AP/БТА