Повече от 65 години след като легендарната трилогия с германско-френската актриса Роми Шнайдер дебютира, RTL, Story House Pictures и Beta Film решават да преразкажат историята на емблематичната кралица Елизабет на Унгария, позната като "Сиси". Пищна костюмна драма в шест части, "Сиси" ще дебютира на втория ден на Коледа, 26 декември в 22 часа по "Epic Drama" и ще ни покаже защо светът има нужда от нов прочит на историята на тази знаменита кралска особа.

Пътят към трона

Елизабет става императрица на Австрия и кралица на Унгария до някъде по случайност: всъщност нейната сестра, Илона, е предопределена за съпруга на Франц Йосиф I, но една случайна среща променя всичко. Новият сериал, заснет в Австрия, Латвия, Литва и Унгария, се съсредоточава върху по-ранните години на Елизабет: любовната й афера с Франц Йосиф, битката й да се интегрира в строгия австрийски двор и постоянната й конфронтация със свекървата й, ерцхерцогиня София. В първите си години Сиси се опитва да се утвърди не само като съпруга и майка, но също и като фактор в политическия живот, като допринася много за раждането на aвстро-унгарската монархия през 1867 като съумява да изглади огромни разделителни линии.

Снимка: Epic Drama

Въпреки, че продукцията е с разточителни декори и пищни костюми, създателите не искат да направят просто драматичен сериал "в епоха", а търсят автентичност и искат да покажат Сиси като уверена, модерна жена като включват съвременни теми като любовта в брака, независимостта, себеусещането и свободната воля. Според Андреас Гутцайт, шоурънър на продукцията, "Сиси" разказва историята на жена, излязла от днешния 21-ви век". Той хвали режисьора Свен Босре (Crime Scene), който "е намерил начин с вкус, но и с дързост да покаже тази класическа история за Сиси, като включи интерпретация на сексуалността и модерния поглед за ролята на жените, особено в политическа ситуация".

Снимка: Epic Drama

Създателите на сериала показват много ясно, че не искат просто да направят римейк на версията с Роми Шнайдер. Макар и някои ситуации да са художествена измислица, като цяло е търсена историческа достоверност. Гутцайт дори казва, че актрисата Доминик Девънпорт, която е в главната роля, не е гледала филма с Роми Шнайдер. "Реално нямаше причина да го прави, защото нашата трактовка е съвсем нова.

Това е най-великата любовна история на Европа на всички времена, но нашият избор е да я преразкажем по модерен начин," казва продуцентът.

Главна роля

Самата Девънпорт, която е дебютантка, отдава това, че е получила ролята, изцяло на късмета си. "Пийвахме бира с приятел в една бирария в Мюнхен и си говорехме, че чувствам връзка със Сиси," казва тя в интервю за сп. "Variety". "Това, което нямаше как да зная е, че на следващия ден той ще се запознае с кастинг директора и ще й каже за мен. А след това тя ми се обади".

Доминик си дава сметка каква уникална възможност е да бъде в ролята на първата суперзвезда на Европа, която е водила много специален начин на живот: "Не трябва да забравяме, че ние никога няма да бъдем императрици. А тя е намерила начин да се пребори за правото си на личен живот и на това да бъде личност", казва актрисата.

Снимка: Epic Drama

"Единствената й задача е била да ражда деца и да представлява институцията. Човешката й страна, емоциите й не са били от значение, но тя е съумяла да защити своето лично пространство".

Разкошните костюми й помагат много, за да влезе в ролята. "Определено много помогнаха, защото автоматично те ограничават по множество начини, включително как да дишаш! Когато ти сложат грима, постепенно започваш да се превръщаш в нея. За мен не беше трудно да се отърсвам от това всяка нощ, защото смятам, че значителна част от работата на един актьор е да опази разсъдъка си; да поема студени душове".

Снимка: Epic Drama

Според Девънпорт, Сиси е била под невероятно напрежение, когато се е озовала в среда от всевъзможни ограничения на толкова млада възраст. "Тя вече не е имала право да бъде човек. Била е срамежлива. И със сигурност много самотна. Съпругът й е бил на представителна позиция и не са били действително близки. Да се чувства затворена в клетка по този начин трябва да е било тежко."